Suodatinpusseista nousi lyijykohu – testeissä olikin virhe!


Suomalaiset kohahtivat alkuviikosta, kun Kuluttaja-lehti julkaisi teettämiensä testien tulokset. Niiden mukaan osasta suodatinpusseja olisi liuennut lyijyä yli suositusten. Tällaisiksi tuotteiksi mainittiin S-ryhmän X-tra -suodatinpussit, Melittan Gourmet Intense ja Natura sekä K-ryhmän Pirkka Costa Rica -suodatinpussit. Artikkelissa todettiin myös, että tuotteiden valmistajat ilmoittavat eri lyijypitoisuuksia kuin testit osoittivat.

Kuluttaja-lehti on tänään tiedottanut, että laboratoriotesteissä on ollutkin virhe. Asia oli havaittu, kun toisesta laboratoriosta oli tullut tulokset, jotka poikkesivat selvästi ensin saaduista lukemista. Jälkimmäinen testaus oli kuitenkin pika-analyysi ja kunnollisten tulosten saamiseen menee aikaa noin kuukausi.

– Pidimme keskiviikkoaamuna 3.3.2021 etäpalaverin alun perin käyttämämme laboratorion kanssa. Palaverin aikana laboratorio ilmoitti, että he olivat sisäisessä tutkinnassaan löytäneet virheen, minkä seurauksena laboratorion alun perin ilmoittamat lyijypitoisuudet olivat moninkertaisesti suurempia kuin suodatinpussien todelliset lyijypitoisuudet…Kuluttaja ei myöskään enää tulevissa testeissään tule tekemään yhteistyötä suodatinpussitestissä käytetyn laboratorion kanssa, julkaisun oikaisussa todetaan.

Myös Ruokavirastosta rauhoitellaan kansalaisia.

– Kuluttajan pitäisi juoda kahvia hyvin suuria määriä päivittäin koko elämänsä ajan, jotta suodatinpusseista tuleva lyijy vaikuttaisi ihmisen terveyteen haitallisesti.

SUOSITUIMMAT