Suomalainen kalastaja ihmettelee saamaansa haukea – sisältä täysin vihreä! ”Koronaa?”


Facebookin julkisessa Kalastajat! -ryhmässä eräs kalastaja kummastelee erikoista tapausta.

Mies oli saanut saaliiksi suurikokoisen hauen, joka oli sisältä kokonaan vihreä.

– Sain 4.5 kg hauen. Vihreä. Liha ja vatsalaukkukin vihreät. Kompostiin. Onko jollain muulla kokemusta. 55 v kalastanut haukia ja jo nyt tuli. Koronaa?, kalastaja kummastelee.

Julkaisunsa liitteeksi kalastaja lisäsi kuvia hauesta, joista käy selkeästi ilmi kalan outo väri. Useilla kommenttikenttään kirjoittaneilla oli ilmiölle vitsikäs selitys. Selitykseksi ehdotettiin muun muassa, että kyseessä oli ”vegaani hauki” tai ”raaka hauki”, ja että hauen saamiseen oli ”käytetty syöttinä sinistä tikkaria”.

Joillakin keskusteluun osallistuneista oli omakohtaista kokemusta vihreän kalan saamisesta. Kommenttien joukosta löytyi myös todennäköinen vastaus hauen erikoiseen vihreään väriin:

Eräs kommentoija kertoo löytäneensä netistä kalastajan kertomuksen vastaavanlaisesta tapauksesta. Kyseisen kalastajan Ahvenanmaalta saaman hauen liha ja suun väri oli ”lähes fluoresoiva vihreä”. Kalastaja kertoo, että tapausta lähti selvittämään Turun yliopiston kalatutkija.

Kalastajan mukaan ympäristökeskuksen, yliopiston ja elintarviketurvallisuusviraston asiantuntijat miettivät mahdollisia selityksiä hauen ulkonäköön. Elintarviketurvallisuusviraston päätelmä oli, että hauella oli todennäköisesti häiriö maksan toiminnassa.

– Eli tuolla meidän hauella on ilmeisesti maksan toiminnassa ja etenkin bilirubiinin metaboliassa häiriö. Bilirubiini ei hajoa ja erity normaalisti, vaan hajoamistuotteet (biliverdiini tässä tapauksessa) kertyvät vereen ja sitä kautta kaikkiin kudosnesteisiin, mikä näkyy myös lihan värjäytymisenä.

Asiantuntija oli kalastajan mukaan viitannut myös Green Pike -syndroomaan, jota on tavattu Ruotsissa ja Kanadassa. Eläinfysiologian professori oli epäillyt syyksi geenivirhettä.

– Tämän syytä ei vielä tunneta, mutta liittynee samoihin maksan häiriötoimintoihin.

Kalastajan mukaan lihan arveltiin olevan syötävää, mutta todennäköisesti pahanmakuista.

Kuvituskuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT