Suomalainen koiranruokamerkki haastaa kansainväliset jätit innovoimalla uutta


Suomessa myytävästä koiranruoasta merkittävä osuus tuodaan ulkomailta. Kuopiolainen koiranruokavalmistaja Best-In tassuttelee vastavirtaan.

Tänä vuonna Best-In on lanseerannut useita uutuuksia – muun muassa yhtä eläinproteiinia, tattaria ja pellavaa sisältävän tuoreruokasarjan.

– Meitä ei pelota asettua vaihtoehdoksi suuryrityksille. Ei edes vuonna 2020, sanoo Best-In Oy:n toimitusjohtaja Antti Seppä.

Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa. Koronakevään jälkeen määrä on oletettavasti suurempi, sillä sosiaalinen eristäytyminen kasvatti pentujen kysyntää. Best-In kertoo tiedotteessaan, että 77 % suomalaisista haluaa koronaepidemian aikana ostettavan suomalaisia työllistäviä tuotteita ja palveluja. Kuitenkin vain murto-osa myydystä koiranruoasta on suomalaista. Seppä arvelee tilanteen muuttuvan.

– Uskomme, että koronaepidemia ravistelee ostotottumuksia ja herättää pohtimaan valintojen merkitystä. Nyt suomalaisten koiranruokien osuus on vain noin kahdeksan prosenttia.

”Pienikin voi menestyä, kun tuote on kunnossa”

Suomalainen koiranruokamerkki ei kammoa vallitsevaa kansantaloustilannetta tai suuryritysten ylivoimaa.

– Meillä ei ole kansainvälisten jättien markkinointibudjetteja, mutta pienikin voi menestyä, kun tuote on kunnossa. Suomessa on kolmisenkymmentä koiranruokavalmistajaa. Jos kaupassa valitsee suomalaisen tuotteen, pysyvät talouden rattaat käynnissä ja kotimainen koiranruoka saa ansaitsemansa jalansijan, Seppä toteaa.

Best-In eroaa monista muista koiranruokavalmistajista valikoimallaan. Kuivaruoan sijaan yritys valmistaa jääkaapissa säilytettävää tuoreruokaa, joka ei sisällä väri- tai säilöntäaineita. Liha on 100 % suomalaista. Valikoima kattaa myös makupalat ja pakasteet.

– Tuoreruoka on nimensä mukaisesti tuoretta. Puhdasta, lähellä tuotettua täysravintoa. Moni ei vielä tunne tuoreruokaa terminä, mutta käytännössä se tarkoittaa koirien kotiruokaa: hyvää ja valmista sellaisenaan.

Kasvua kauppaan uutuuksilla: ainesosat omasta maasta

Vuodesta 1977 lähtien toiminut Best-In teki viime vuonna 4,8 miljoonan euron liikevaihdon ja työllisti 20 henkilöä. Yritys hakee kasvua mm. tuotelanseerausten avulla. Vuonna 2020 uutuustuotteiden pääpaino on herkkävatsaisten tai turkillaan ja ihollaan oireilevien koirien tuoreruoissa. Yritys toi syksyllä markkinoille Best-In Lohitattari ja Kanatattari -tuoreruoat.

– Tattari on luontaisesti gluteeniton kauran ja riisin sukulaiskasvi, joka sopii monille allergiaherkille koirille. Pellavassa on liukoista kuitua, musiinia, jolla on mahan ja suoliston limakalvoja suojaava vaikutus. Myös lihapitoisuuteen on panostettu: Kanatattarissa kanaa on 70 % ja Lohitattarissa lohta 53 %, tuotekehityspäällikkö Sanna Kumpulainen kertoo.

Luontaisten vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteenä toimii puolukka ja nokkonen.

– Puolukka sisältää antioksidantteja, edistää virtsateiden, maksan, sapen ja vatsan toimintaa sekä edesauttaa raudan ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä. Nokkosen on havaittu tukevan turkin ja ihon hyvinvointia sekä vähentävän silmien vuotoa, lisäksi nokkosella tiedetään olevan suoliston ja virtsateiden toimintakykyä ylläpitävä vaikutus, Kumpulainen lisää.

Muita vuoden 2020 uutuuksia ovat esimerkiksi Best-In Kanakarkki ja Best-In Kanan maksapala -makupalat sekä viljaton Best-In Herkku -tuoreruokasarja, jonka tuotteet sisältävät 80 % lihaa.

Lähde ja kuvat: Best-In

SUOSITUIMMAT