Suomalaiset löysivät Ylläksen kesän – edessä myös vilkas talvi?


Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet viime kesän matkailijoista aikoo käydä Ylläksellä ensi talvena ja lähes 90 prosenttia tulee Ylläkselle uudestaan lumettomana aikana. 

– Yhden piti olla Espanjassa, toisen Italiassa, mutta he tulivatkin Ylläkselle. Moni asiakkaamme kertoi ihastuksesta ja yllätyksestä, jonka he täällä kohtasivat. He eivät olleet osanneet edes kuvitella, että Suomessa ja Lapissa on näin hienoa, erämaakahvila Velhon Kodan yrittäjät Anne Pantsu ja Satu Kostet kertaavat viime kesän tunnelmia.

Ylläksen ennätysvilkas lumeton aika näkyi positiivisesti erityisesti pienissä ja helposti muutoksiin taipuvissa yrityksissä.

– Meidän oli tarkoitus pitää kahvila auki edellisvuoden tapaan heinä- ja syyskuussa, mutta koska säät olivat hyvät ja kylä täynnä väkeä, avasimme pika-aikataululla jo juhannusviikon tiistaina, Pantsu jatkaa.

Kohti ympärivuotista matkailukohdetta

Visit Ylläksen mukaan Yllästä on kehitetty askel kerrallaan talvikeskuksesta kohti ympärivuotista matkailukohdetta. Lumettoman ajan matkailu otti koronapandemian myötä jättiharppauksen – kotimainen asiakas käänsi katseensa Lappiin.

Ylläs ympärivuotiseksi -kehittämishanke kysyi heinä–syyskuussa Ylläksen matkailijoilta, keitä he ovat, miksi he valitsivat Ylläksen ja täyttyivätkö heidän odotuksensa.

Tutkimukseen vastanneet 832 matkailijaa kertoivat tulleensa Ylläkselle luonnon ja rauhan vuoksi. Lähes 30 prosenttia heistä kertoi, että Ylläksen maastopyöräilymahdollisuudet vaikuttivat kohdevalintaan. Puolet vastaajista matkusti kahden hengen seurueessa ja noin joka kolmas lasten kanssa. 

– Arvosanat olivat yleisesti joko hyvät tai erinomaiset. Palveluiden aukioloissa kesällä on yhä kehittämistä. Avoimissa vastauksissa kiiteltiin erämaakahviloiden aukioloja, mutta samalla ihmeteltiin, mikseivät kaikki palvelut olleet auki ja valiteltiin, että aukioloaikoja on vaikea löytää. Alueelle kaivataan lisää tekemistä lasten kanssa ja useammassa vastauksessa kaivattiin muun muassa sauna- ja sisäliikuntamahdollisuuksia. Myös trendilaji padel nousi toivelistalle, Ylläs ympärivuotiseksi -hankkeen projektisuunnittelija Heli Laukkanen summaa.

Erityisen haasteellisiksi koettiin lumettoman ajan matkustusyhteydet. Valtaosa vastaajista oli saapunut Ylläkselle omalla autolla, mutta yli 30 prosenttia olisi halunnut saapua paikalle mieluummin junalla tai lentokoneella.

Suomalaisetkin ostavat turistipalveluita

Ylläksen kävijät harrastavat monipuolisesti ulkoliikuntalajeja, kuten kävelyä, lenkkeilyä, pyöräilyä ja melontaa. Pelkästään ulkomaiset matkailijat eivät osta ulkoiluun opas- ja ohjelmapalveluita, vaan niin tekevät yleisen harhaluulon vastaisesti myös suomalaiset.

– Opaspalveluita eivät tarvitse ainoastaan he, joille luonnossa liikkuminen on vierasta, vaan myös he, jotka haluavat päästä helpolla. Etelässä eletään 24/7-työssä, jatkuvassa kiireessä ja arjen suunnittelussa, jolloin lomalla kaivataan helppoutta. Siitä ollaan myös valmiita maksamaan, kertoo Outdoors Ylläksen yrittäjä Jussi Pusa.

Pusan asiakkaina oli lumettomaan aikaan pääasiassa pääkaupunkiseudulta saapuneita perheitä ja pariskuntia.

– Yritykseni ensimmäiseksi kesäksi alku oli positiivinen. Töitä oli sen verran hyvin, että jonain päivinä olisi ollut mukava pystyä kloonaamaan itseni, Pusa nauraa.

Viikon lomaan Ylläksellä käytetään kokonaisuudessaan noin tuhat euroa. Eniten rahaa käytetään majoitukseen ja ruokailuun.

Asiakaspalautteen ja tutkimustulosten perusteella yli puolet viime kesän matkailijoista aikoo käydä Ylläksellä ensi talvena ja lähes 90 prosenttia tulee uudestaan lumettomana aikana.

Taloustutkimus Oy teki tutkimuksen Ylläksellä 14.7.–28.9.2020 matkailleille henkilöille Ylläksen Matkailuyhdistyksen toimeksiannosta.

Kuva: Visit Ylläs

SUOSITUIMMAT