Tällä uskomattomalla illuusiolla ei huijata skitsofreenikkoa eikä humalaista – uskallatko kokeilla?


Optiset harhat ja illuusiot huijaavat aivojamme näkemään jotain, mitä ei ole olemassa. Tämä johtuu siitä, että aivot pystyvät hahmottamaan kokonaisuuksia saamistaan visuaalisista virikkeistä.

Yllä oleva vuonna 2006 tehty video on alkanut jälleen kiertää sosiaalisessa mediassa ja kyseessä on täysin uskomaton harha. Videon avulla voidaan myös esimerkiksi selvittää, kärsiikö joku skitsofreniasta. Myös humalaisten väitetään reputtavan tämän illuusiotestin.

Videolla pyörii ontto Charlie Chaplinin näköinen naamari, joka on edestä kupera ja takaa kovera. Testin kehittäjien, aivoneurologian tutkijoiden Danai Diman ja Jonathan Roiserin mukaan normaalit aivot hahmottavat pään edestä kuperana, mutta kun pää kääntyy ja sen takapuolen kovera puoli alkaa paljastua, aivomme tekevät tahdostamme riippumattoman taikatempun ja yhtäkkiä näemme pään jälleen kuperana, eli Chaplin näyttää taas katsovan meitä kohti. Tuossa vaiheessa pää näyttääkin yhtäkkiä pyörivän vastakkaiseen suuntaan. Kun pään etupuoli alkaa jälleen näkyä, huomaamme hetken aikaa osan pään koverasta sisäpuolesta.

Vaikka siis näkemämme perusteella tiedämme, että pää on kääntyessään poispäin kovera ja oikeasti sen pitäisi katsoa meistä poispäin, näemme sen silti kuperana ja meitä katsovana.

Testillä haluttiin nähdä, miten 13 skitsofreenikkoa reagoivat illuusioon verrattuna 16 täysin terveeseen ihmiseen. Illuusio huijasi kaikkia testin terveitä koehenkilöitä, mutta yksikään skitsofreenikko ei mennyt vipuun, eli he näkivät kääntyneen pään koverana. Skitsofreenikon aivot eivät kykene hahmottamaan illuusiota. Diman ja Roiserin mukaan sama pätee myös humalaisiin ja huumausaineen vaikutuksen alaisena oleviin ihmisiin.

Uskallatko testata videolta, huijaako tämä illuusio aivojasi, vai näetkö Chaplinin onton naamarin sellaisena kuin se oikeasti on?

Kuva: YouTube

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT