Tällainen on pakettiauton uusi ”älypeili”


Pakettiautosta näkee yleensä taaksepäin ainoastaan sivupelin kautta, sillä taustapeilin näkyvyyden peittää väliseinä tai lasti. Tähän tulee muutos, kun Ford lisää Transit ja Transit Custom -malleihinsa uuden “älypeilin”. 

Kyseessä on sisäpeili (Full Display Interior Mirror), jonka teräväpiirtonäytön kautta voi katsoa selkeää panoraamanäkymää pakettiauton taakse. Tämän ansiosta kuljettajat pystyvät havaitsemaan paremmin myös auton takana olevat pyöräilijät, jalankulkijat ja muut ajoneuvot, vaikka autossa olisi umpinainen väliseinä tai ikkunattomat takaovet.

Sisäpeili toistaa reaaliaikaisesti auton perässä olevan kameran kuvaa ja säätää kuvan kirkkautta automaattisesti mahdollisimman hyvän kuvanlaadun takaamiseksi sekä valoisalla että pimeällä. Järjestelmän näyttö on kaksi kertaa normaalia taustapeiliä leveämpi, minkä ansiosta kuljettaja pystyy tarkkailemaan ympäristöään paremmin esimerkiksi tullessaan kiertoliittymään, vaihtaessaan kaistaa, liittyessään rampista ajotielle tai kääntyessään sivutielle.

Erityisen hyödyllinen uusi älypeili on kaupunkien keskustoissa ajaville jakeluautojen kuskeille, joilla on useiden pysähdysten vuoksi suurempi todennäköisyys törmätä pyöriin, potkulautoihin tai jalankulkijoihin – eli kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin tienkäyttäjiin.

Älypeilistä voivat kuljettajien lisäksi hyötyä myös yritykset, sillä sen ansiosta kolarikorjausten määrä ja kustannukset voivat laskea. Seurauksena voi olla näin myös kaluston parempi hyötykäyttöaika.

Peili on saatavana Ford-jälleenmyyjiltä Ford Transit ja Transit Custom -malleihin, joissa on ikkunattomat takaovet. Järjestelmä sopii vuodesta 2014 alkaen valmistettuihin Transit-malleihin ja vuodesta 2012 alkaen valmistettuihin Transit Custom -malleihin.

– Mahdollisimman hyvä näkyvyys – varsinkin vilkasliikenteisissä kaupungeissa – tekee kuljettajien työstä helpompaa ja matkoista turvallisempia sekä kuljettajille itselleen että muille tienkäyttäjille, kehuu Owen Gregory, Director, Commercial Vehicle Aftersales, Ford of Europe.

Vastaavanlaisia ratkaisuja löytyy myös muun muassa Jaguar Land Roverin ja Toyotan automalleista.

SUOSITUIMMAT