Tällaista viikonloppuyllätystä et toivonut – ”lumipommi” saapuu Suomeen


Ilta-Sanomat uutisoi tiistaiaamuna, että Suomeen on matkalla lumipommi. Etenkin Itä-Suomeen on odotettavissa perjantaina ainakin 10 senttiä lunta.

– Matalapaine on sen verran ärhäkkä, että taivaalta tulee ihan heittämällä 10 senttiä lunta. Kyllä se ihan kunnon pyry on. Kymmenen senttiä voi tulla laajalle alueelle ja sateisimmille alueille jopa 15 senttiä, Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine kertoo IS:lle.

Roineen mukaan lunta näyttää satavan eniten Kuopion, Joensuun ja Lieksan seuduilla, mikä vaikuttaa etenkin ajokeliin.

– Jos ei ole ihan pakko perjantaiaamuna lähteä liikkeelle, niin kannattaa harkita. Aamulla on täysi talvikeli, Roine toteaa.

Pitkään ei lumia tarvitse katsella, sillä sää lauhtuu jo saman päivän aikana, mutta auraamattomat sivutiet saattavat olla lumen peitossa muutamia päiviä.

Takatalvea suomeen on tuomassa erittäin voimakas matalapaine, joka saapuu Pietarin ja Laatokan suunnasta tuoden mukanaan voimakkaat sateet. Lunta sataa torstain ja perjantain välisen yön aikana, kun lämpötilat laskevat pakkasen puolelle. Lumisadealue leviää kohti pohjoista, mutta matalapaineen heikentyessä lumikuorma ohenee.

Perjantainen lumiyllätys häiritsee lähinnä Itä-Suomessa, mutta keskiviikon ja torstain välisenä yönä toinen matalapaineen keskus voi tuoda lunta jopa Tampereen ja Mikkelin korkeudelle saakka.

Ensi viikolla on odotettavissa jälleen aurinkoisempaa ja lämpimämpää säätä.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT