Taloussanomat: Asiantuntijalta positiivinen arvio talouden toipumisesta ensi vuonna


Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich on arvioinut, että Suomen talous voi alkaa toipua koronavuodesta jo keväällä, ”jos rokotukset sujuvat ongelmitta, uusien tartuntojen määrä laskee ja talouden rajoitustoimia voidaan purkaa”, uutisoi Taloussanomat.

Talousnäkymät ensi vuodelle eivät ole olleet kovin optimistisia toisen korona-aallon kourissa kamppailevassa Euroopassa. Jopa uusista taantumista on varoitettu. Kuitenkin von Gerich ennustaa blogissaan, että Suomessa ”ensi vuosi voi jäädä historiankirjoihin vahvana talouden toipumisena koronaviruksen painaman synkän vuoden 2020 jälkeen”.

Julkinen velka on kasvanut, työpaikkoja menetetty ja bruttokansantuotteet pienentyneet kaikkialla. Ensi vuosi voi silti yllättää positiivisesti. Talousdata syksyltä viittaa von Gerichin mukaan siihen, että koronan hellittäessä voi talous alkaa toipua yllättävänkin nopeasti.

– Syksyn aikana alkoi näyttää entistä vahvemmin siltä, että Suomen talouden romahdus tänä vuonna jää selvästi pienemmäksi kuin vielä keväällä ja kesällä pelättiin, von Gerich toteaa blogissaan.

– Koronatapausten hiivuttua kesän aikana euroalueen talous toipui vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi odotettua nopeammin.

Koronarajoitukset vaikuttavat talouden kehitykseen, mutta von Gerichin mukaan ”taloussektori on vahvassa vedossa” ja palvelusektorinkin näkymät jo paremmat, vaikka rajoitustoimia on edelleen paikallaan.

Vuoden 2021 talouskehityksen kannalta avainasemassa ovat siis rokotusten onnistuminen sekä koronarajoitusten purku. Suomi ei tietenkään ole myöskään omassa talouskuplassaan, vaan laajempi Euroopan talouskehitys on vahvasti kytköksissä Suomen talousnäkymiin.

Lähde: Taloussanomat

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT