Tämä kaikki tiedetään toistaiseksi Viking Amorellan karilleajosta ja vaurioista


Viking Amorella oli eilen sunnuntaina matkalla Turusta Tukholmaan, kun se ajautui toistaiseksi tuntemattomasta syystä pohjakosketukseen puolen päivän jälkeen Ahvenanmaalla Långnesin eteläpuolella lähellä Maarianhaminaa.

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden julkaiseman laivalta lähetetyn ”mayday”-hätäviestin mukaan aluksessa oli vuotoja useissa alemmissa osastoissa.

Hätäviestin jälkeen Amorellan miehistö ohjasi aluksen Järsön saaren rantaan, johon se jäi Länsi-Suomen merivartioston mukaan tukevasti pohjasta kiinni.

Rekkakuski Mikael Gustafsson kertoi MTV:lle olleensa hytissä päiväunilla, kun kuului pieni kolahdus, samanlainen kuin laiva ajaisi talvella jäiden seassa. Gustafssonin mukaan pian kolahduksen jälkeen tuli kuulutus ja hälytys. Matkustajat ohjattiin pelastuspaikalle, jossa he saivat pelastusliivit ja ohjeet pysyä rauhallisena. Gustafssonin mukaan kaikki sujuikin hyvin rauhallisesti, varsinkin kun matkustajia oli niin vähän.

Amorellaan mahtuu noin 2 480 matkustajaa, mutta koronan vuoksi laivassa oli vain 207 matkustajaa ja 74 miehistön jäsentä. Kaikki matkustajat ja osa henkilökunnasta evakuoitiin sunnuntain aikana. Onnettomuudesta ei koitunut henkilövahinkoja.

Viking Linen linja-autot kuljettivat evakuoidut Maarianhaminan keskustaan Strandnäsin kouluun perustettuun hätäkeskukseen, jonne lähti 40–50 Suomen Punaisen Ristin koulutettua vapaaehtoista. SPR:n mukaan vapaaehtoiset järjestävät evakuoiduille henkistä tukea, ruokaa ja juomaa.

Sukeltajat ovat tutkineet alusta sunnuntain ja maanantaiyön aikana. Viking Linen toimitusjohtaja Jans Hanses kertoi MTV:lle, ettei ollut vielä maanantaiaamuna saanut tarkkaa raporttia sukeltajien havainnoista, mutta korosti että laiva on kiinni savipohjassa, joten sen irrottaminen tule aiheuttamaan lisävahinkoja.

Hansesin mukaan laivan vauriot ovat pääasiassa rungossa koneiden edessä ja että ilmeisesti yksi potkuri on osunut kettinkiin, joka oli kiinni poijussa. Laivassa on noin 40 rekkaa ja siinä ei ole havaittu öljyvuotoja.

Onnettomuustutkimuskeskus OTKES on aloittanut tapauksesta alustavan tutkinnan. OTKESin johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoi Ilta-Sanomille, että aluksen VDR-tallenteesta, miten sitä on ajettu, miten koneita on käytetty ja miten eri tekniset järjestelmät ovat toimineet. Nurmen mukaan alustavassa vaiheessa myös puhutellaan avainhenkilöitä, jotka ovat olleet vastuussa aluksen ohjailusta.

Amorellan vauriot korjataan Turussa ja alus tulee olemaan poissa liikenteestä ainakin kuukauden. Huomisesta lähtien Amorellan korvaa samaa reittiä matkustava M/S Gabriella.

Viking Amorella on ajanut myös kerran aiemmin karille samalla alueella. Vuoden 2013 joulukuussa 2013 aluksessa oli sähkökatko, joka johti ohjausvirheeseen ja ajautumiseen karille kahden solmun nopeudella Ahvenanmaan itäpuolella.

Lähteet: Ilta-Sanomat, MTV

Kuva: Viking Line

SUOSITUIMMAT