Tämä tiedetään toistaiseksi Vantaan järkyttävästä koulupahoinpitelystä


Sosiaalisessa mediassa levisi viikonlopun aikana viestejä vantaalaisessa Kytöpuiston koulussa 15.9. tapahtuneesta järkyttävästä pahoinpitelystä, kun 11-vuotias koululainen pahoinpideltiin rajusti koulun pihalla. Poika hakattiin ja kuristettiin tajuttomaksi, jonka jälkeen hänet jouduttiin kiidättämään sairaalahoitoon.

Itä-Uudenmaan poliisi on vahvistanut, että uhria on pahoinpidelty kuristamisen lisäksi muun muassa kaatamalla hänet maahan ja potkimalla.

Uhrin 25-vuotias isosisko toi asian esiin sosiaalisessa mediassa ja hänen mukaansa kiusaajia oli viisi, joista yksi kuvasi videon YouTubeen sekä muihin nuorison suosimiin sosiaalisen median kanaviin, kuten Snapchatiin.

Isosiskon mukaan koulun pihalla oli tapahtumahetkellä peräti kahdeksan välituntivalvojaa.

– Miten voi mennä kahdeksalta aikuiselta ohi tällainen tilanne? Varsinkin kun kiusaushistoriaa on jo 2 kuukautta takana? isosiko ihmettelee.

Tappouhkauksia

Isosiskon mukaan pikkuveljeä on odottanut kahden viime kuukauden ajan aamulla koulun ovilla viidestä kuuteentoista poikaa, jotka ”haluavat tappaa ja hakata”. Kuudesluokkalainen pikkuveli on joutunut kärsimään jatkuvasti esim. haukkumisesta, tappouhkauksista, repimisestä ja tönimisestä.

Isosiskon mukaan kiusaamisesta oli valitettu koululle useasti, mutta koulu oli ainoastaan myöntänyt pojalle saattajan osalle matkasta koulusta kotiin. Uhri on kärsinyt suuresti kohtaamastaa kiusaamisesta ja viime viikon pahoinpitelystä.

– Hän ei uskalla mennä kouluun, on ahdistunut, ei pysty nukkumaan, hän on jopa miettinyt itsetuhoisia ajatuksia. Vointi on huono, pää kipeä, kylkiin sattuu ja hengittäminen vaikeaa, isosisko kertoo.

Oppilaan lähipiiristä kerrottiin Iltalehdelle, että kiusaaminen on ollut tänä syyslukukautena lähes päivittäistä.

– Hän (kiusattu) on kertonut, että viimeiset kaksi kuukautta koulussa on ollut maanpäällinen helvetti, lähipiiristä kuvailtiin Iltalehdelle.

Päivää ennen pahoinpitely uhrin uusi paita sotkettiin värikynillä lähes käyttökelvottomaksi.

– Hän kertoi, miten opettaja oli luvannut puuttua asiaan huomenna. Miksi asiaan ei puututtu heti? lähipiiri ihmetteli.

Lähipiiri ihmettelee myös, miksi kiusatulle on väläytelty mahdollisuutta vaihtaa koulua.

– Toivomme, että asia katsotaan niin, että se (väkivallanteko) on törkeä pahoinpitely, eikä mikään normaali kiusaamistilanne.

Julkinen nöyryytys

Uhrin lähipiiri kokee erittäin haavoittavana, että pahoinpitely videoitiin ja videota jaettiin netissä julkisena nöyryytyksenä.

Lähipiirin mukaan pahoinpidelty ei muista väkivaltatilanteesta mitään ja että hän on tilanteesta henkisesti loukkaantunut sekä peloissaan. Hänellä on uniongelmia ja pelkoa poistua kotoa edes lähikioskille.

Poliisin ja koulun toimenpiteet

Vantaan kaupungin mukaan koulu kutsui tapahtuman jälkeen paikalle poliisin ja aloitti kurinpitotoimien valmistelut. Poliisi jatkaa asian selvittämistä ja koulu rangaistuksiin liittyviä toimenpiteitä ensi viikolla.

Vantaan kaupunki ilmoitti tiedotteessa suhtautuvansa asiaan vakavasti eikä hyväksy väkivallantekoa tai kiusaamista, joihin on nollatoleranssi. Kytöpuiston koululla puututaan kaikkeen aikuisten tietoon tulleeseen kiusaamiseen välittömästi koulussa olevan toimintamallin mukaisesti. Kaikissa vakavissa tilanteissa ollaan toimintamallin mukaisesti yhteydessä myös lastensuojeluviranomaisiin.

Vantaan kaupungin mukaan koulunkäynti jatkui viime viikolla tapahtuman jälkeen rauhallisissa merkeissä normaaliin tapaan. Koulun opetus- ja oppilashuoltohenkilöstö on kaikkien oppilaiden ja perheiden käytettävissä.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan kaikki tapauksen osalliset ovat 12- ja 13-vuotiaita, joten rikollisesta teosta epäillyt eivät ole täyttäneet rikosoikeudellista 15 vuoden vastuuikää. Siksi tapahtuma ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan, vaan sen käsittelyä jatketaan eri viranomaisten yhteistyönä.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo ei kommentoinut tapausta Iltalehdelle, mutta kertoi että yleisesti varsinaisia kurinpitotoimenpiteitä ovat vakavimmissa tapauksissa jälki-istunto, kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen.

Oppilas voidaan erottaa koulusta kirjallisen varoituksen jälkeen enintään kolmeksi kuukaudeksi. Hyvin vakavissa tapauksissa erottaminen voidaan ottaa käytäntöön ilman edeltävää varoitusta. Kalon mukaan Vantaalla tehdään määräaikaisia erottamisia vuositasolla noin 4–6.

Uhrin isosiskon Facebook-julkaisu:

”SAA JAKAA!

Edit. Rikosilmoitus on tehty kyllä.

Tiistaina 15.9 Vantaan Kytöpuiston koulun välitunnilla pikkuveljeni hakattiin sekä kuristettiin tajuttomaksi. Kiusaajia oli viisi joista yksi kuvasi videon YouTubeen sekä muihin sosiaalisen median kanaviin.

Ajatelkaa tämä kaikki koulun välitunnilla. Koulun rehtorin mukaan pihalla on ollut välituntivalvojat ja heitä on ollut kahdeksan.

Miten voi mennä kahdeksalta aikuiselta ohi tälläinen tilanne? Varsinkin kun kiusaushistoriaa on jo 2 kuukautta takana.

Veljeni on 11-vuotias.

Hän ei uskalla mennä kouluun, on ahdistunut, ei pysty nukkumaan, hän on jopa miettinyt itsetuhoisia ajatuksia. Vointi on huono, pää kipeä, kylkiin sattuu ja hengittäminen vaikeaa.

Tätä kiusaamista tosiaan jatkunut 2 kuukautta esiintyy esim. haukkumalla, tappouhkauksilla, repimällä, tönimällä. Koulun ovilla odottaa viidestä kuuteentoista poikaa jotka haluaa tappaa ja hakata.

Koulussa käyty valittamassa USEASTI asiasta ja mitä tekee koulu. Ei mitään.

Anteeksi, sai hän osamatka saattajan koulusta kotiin. Kiitos tästä, auttoiko se? No ei helvetissä.

Aluepäällikön sanoin: Onhan koulu tehnyt siinä ison ja suuren eleen kun on saattajan hänelle antanut. Hymähdin tässä vaiheessa ja mietin että WAU. Poika on hakattu tajuttomaksi toissapäivänä ja sä mietit että onhan koulu tehnyt hienon eleen. Tämä ”hieno ele” ei korvaa/perustele sitä, että kiusaamista on jatkunut 2 kuukautta ja siihen ei ole puututtu. Hän on saanut vain laastarin.

Oppilaalla on oppimisvelvollisuus ja hänen opettajilla oikeus turvata tämä, mutta se on laiminlyöty.

Kyseisen koulun maine tiedetään jopa Vantaan kaupungilla eli koulu on niin sanotusti ollut tietoinen että näin voi käydä. Taas laiminlyönti.

Minkä stressin tämä aiheuttaa läheisille, jos koulunkäynti on tällaista? Annetaanko taas olla ja lakaistaan maton alle?

Ei helvetissä. Tähän on tultava loppu.

Kaikilla pitäisi olla turvattu olo. Harmi että tämä kyseinen koulu ei sitä pysty lapsille tuomaan.

Tässä ei ole tarkoitus mollata koulua vaan että koulu saadaan vastuuseen myös tästä asiasta, isoin vastuu tietysti pahoinpitelijöille.

Kuva: Wikimedia Commons

SUOSITUIMMAT