Tämän takia kotimainen kala on oiva valinta


Sunnuntaina 4. syyskuuta vietetään jokavuotista suomalaisen ruoan päivää, jolloin kannattaa myös syödä kotimaista kalaa. Teemapäivän takana on Ruokatieto Yhdistys ry, joka hallinnoi Hyvää Suomesta -merkkiä.

Suomalaisen ruoan päivää on helppo juhlia: kokkaa suomalaista ruokaa tai valitse ravintolassa kotimaista alkuperää oleva annos! Suomessa on tunnetusti tuhansia järviä ja rannikoilta avautuvat näkymät ainutlaatuiselle Itämerelle, joten meren antimet sopivat teemapäivän menuun erityisen hyvin.

Syyskuu on kalan ystävälle muutenkin hyvää aikaa, sillä kesän vaihtuessa syksyyn ja vesien viiletessä kala käy paremmin pyydyksiin. Moni eri kalalaji on niin sanotun ”kesätauon” jälkeen taas sesongissa. Kasvatettua kalaa on saatavilla ympäri vuoden, eivätkä kalojen sesongit ole täysin kiveen hakattuja, mutta sesonkiaikaan kalalajia voi olla paremmin tarjolla tuoreena. Kalojen sesongit näet helposti Pro Kalan sivuilta löytyvästä sesonkikalenterista.

Kotimaisen kalan syöminen on maistuva tapa muuttaa omaa ruokavaliota ympäristöystävällisemmäksi. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että kala on ympäristön kannalta parhaimpia proteiininlähteitä. Liikakalastus on monien maailman merien ongelma, mutta suomalainen kalastus on tarkkaan säänneltyä. Luonnonvarakeskuksen mukaan monet tutut kalalajit kestävät nykyisen kaltaisen ja jopa suuremmankin kalastuksen hyvin. Kalankasvatus on myös ympäristöystävällistä: sen osuus Itämeren ravinnekuormituksesta on alle kaksi prosenttia.

Kala on myös tärkeä työllistäjä: kalan matka vedestä ruokapöytään kulkee aina monen ammattilaisen kautta. Kala-alaan ja siihen, mistä ja miten kala tulee suomalaiseen ruokapöytään, voi tutustua esimerkiksi Vedestä ruokapöytään –YouTube-kanavan animaatioiden kautta. Alla yksi videoista.

Lähde: Pro Kala ry

SUOSITUIMMAT