Tänä syksynä useita kuollut Kuopiossa – poliisi epäilee vaarallista ainetta syyksi


Kuluneen syksyn aikana Kuopion seudulla epäillään sattuneen useita yliannostuksesta johtuneita huumekuolemia.

Poliisin tekemien kuolemansyyn tutkintojen yhteydessä on tullut viitteitä mahdollisesti vaarallisesta huumausaineesta, erittäin vaaralliseksi aineeksi luokiteltavasta metonitatseeni-nimisestä muuntohuumeesta. Metonitatseeni on aine, jonka käyttöannos on todella pieni, joten yliannostuksen riski on erittäin suuri ja siitä seuraa hengityslama.

Valtakunnallisesti metonitatseeniä on tavattu ulkoisesti Subutex 8 mg-lääketablettien näköisistä tableteista, joita voi olla liikkeellä myös Kuopion seudulla. Kyseiset tabletit eivät ole läpipainopakkauksissa, kuten katukaupassa tavallisesti välitettävät alkuperäiset Subutex -tabletit.

Metonitatseeni on synteettinen opioidi. Yhdiste on luokiteltu Suomessa huumausaineeksi 14.2.2022. Nitatseeniryhmän opioidien, joita on useita, arvioidaan olevan satoja tai tuhansia kertoja voimakkaampia kuin morfiini ja kymmenen kertaa voimakkaampia kuin fentanyyli.

Poliisi varoittaa erityisesti Subutexin käyttäjiä tästä mahdollisesti katukaupassa liikkuvasta vaarallisesta huumausaineesta.

Mahdollisia tietoja tämän vaarallisen aineen välittämiseen liittyvistä tapahtumista tai henkilöistä voi ilmoittaa Itä-Suomen poliisin vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostilla [email protected].

SUOSITUIMMAT