TE: Sanna Marinin hallitus ajaa 100 000 suomalaiselle luvatun ”ikuisen oikeuden” peruuttamista


Talouselämä uutisoi pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen ajamasta lainmuutoksesta, jolla aiotaan uudistaa suomalaista asumisoikeusjärjestelmää. Esitysluonnos on jo edennyt lausuntokierrokselle.

Talouselämän mukaan lainmuutos voi johtaa siihen, että asumisoikeus ei jatkossa enää olekaan pysyvä. Nykyinen asumisoikeussopimus takaa sen, että kertamuotoisella maksulla, joka vastaa 15 % rakennuskustannuksista sekä kuukausittaista käyttövastiketta, asukas saa pysyvän oikeuden asua asunnossa, aivan kuin se olisi omistusasunto.

Lainmuutos antaisi asumisoikeusyhtiöille mahdollisuuden luopua tappiollisista, vajaakäytössä olevista asumisoikeustaloista ja muuttaa jäljellä olevat asumisoikeussopimukset vuokrasopimuksiksi ”eräissä tarkkaan rajatuissa poikkeustilanteissa”:

  • Asumisoikeusasukkaista jäljellä alle puolet – eli yli puolet asunnoista olisivat tyhjiä tai vuokrattuja
  • Kohde on tappiollinen – käyttövastikkeet ja vuokrat eivät kata sen hyväksyttäviä kuluja
  • Vaikeudet johtuisivat haastavasta asuntomarkkinatilanteesta, ei omistajan toiminnasta
  • Omistaja on ryhtynyt taloutta tervehdyttäviin toimiin

Talouselämän mukaan Suomessa on noin 50 000 asumisoikeusasuntoa ja niissä asuu noin 100 000 ihmistä. Sopimukset on tehty lupauksilla asua asunnossa niin pitkään kuin itse haluaa, mutta nyt tähän siis kaavaillaan muutosta.

Talouselämän mukaan Suomen asumisoikeusasukkaat (Saso) ry:n on arvioinut, että asukkaat ovat maksaneet asuntojen riskipääomasta 99 % ja asuntojen omistajat yhden prosentin. Sason puheenjohtajan Eric Hällströmin mukaan lainmuutoksesta hyötyisivät vain omistajat.

Vastaavaa lakiuudistusta valmisteltiin jo pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituskaudella, mutta se päätettiin jättää toteuttamatta.

Lakiluonnoksen lausuntokierros päättyy 15.7.

Lähde: Talouselämä

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT