Teitkö susihavainnon? Näin kuuluu toimia


Suden havaitseminen on monelle pelottava asia, mutta aina ei kuitenkaan ole kyse hätätilanteesta. Poliisi on nyt laatinut ohjeen, jonka perusteella pystyy hahmottamaan yhteydenoton oikean osoitteen. Siinä käytetään Suomen susikannan hoitosuunnitelman mukaista jaottelua.

Mikäli kyseessä on huolta aiheuttava tai mahdollista uhkaa aiheuttava susi, kuuluu ottaa yhteys alueelliseen petoyhdyshenkilöön. Käytännössä tämä tarkoittaa asuin- tai tuotantorakennuksen pihalla tai alle sadan metrin etäisyyllä pihasta havaittua sutta. Pihassa nähty susi ei ole poliisiasia, mikäli eläin poistuu välittömästi havaittuaan ihmisen. Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät riista.fi-sivustolta.

Hätäkeskukseen tulee ilmoittaa uhkaa tai vaaraa aiheuttavista sekä vakavaa vaaraa aiheuttavista susista. Ensimmäinen määritelmä tarkoittaa pihaan tullutta sutta, joka nähdään siellä toistuvasti tai pidemmän aikaa.

Ihmistä pihassa tai esimerkiksi lenkkipolulla lähestyvä susi on vakavaa vaaraa aiheuttava. Se ei pelkää ihmistä, vaan jää kiertelemään tai seuraamaan. Luonnollisesti tämän määritelmän alle kuuluvat myös suden ihmistä tai kytkettyä lemmikkiä kohtaan tekemät hyökkäykset.

Mikäki susi on aiheuttanut koti- tai tuotantoeläinvahingon, asiasta on ilmoitettava kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle sekä paikalliselle petoyhdyshenkilölle. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi metsästyskoiran tai laitumella olleen lampaan taikka naudan vahingoittaminen. Maaseutuelinkeinoviranomaisten yhteystiedot löytyvät kuntien nettisivuilta.

SUOSITUIMMAT