THL ja STM: Tilanne kääntynyt selvästi huonompaan suuntaan


Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä kertoivat tiedotustilaisuudessa tänään torstaina 11.11. Suomen epidemiatilanteesta.

Suomen rokotuskattavuus ylitti 80 % keskiviikkona. Viime viikolla Suomessa oli uusia tartuntoja 5 134, joka oli lähes 1 000 tartuntaa enemmän kuin edeltävällä viikolla. Myös ilmaantuvuusluku on noussut. Se oli viimeisten kahden viikon ajanjaksolla 167, kun sitä ennen se oli 133. Ilmaantuvuus on Helveen mukaan ollut erittäin suuria 12-49-vuotiailla rokottamattomilla. Myös jätevedestä havaitun koronaviruksen määrä on noussut.

Viikonloppuna oli koronaviruksen takia erikoissairaanhoidossa 107 potilasta, kun viikkoa aiemmin heitä oli 91. Tehohoidossa oli 33 koronapotilasta, kun viikkoa aiemmin heitä oli 24.

Voipio-Pulkki korosti, että epidemian tilanne on ”kääntynyt selvästi huonompaan suuntaan” eikä rokotuskattavuus edelleenkään riitä.

– Voidaan sanoa, että seuranta-aikaa on ollut riittävästi sen sanomiseksi, ettei rokotuskattavuus nykytilanteessa yksin riitä estämään tartuntojen kasvua eikä pienentämään sairaalahoidon tarvetta, Voipio-Pulkki sanoi.

– Edelleen ylivoimainen valtaosa tehohoidossa olevista on vailla rokotussuojaa.

Voipio-Pulkki kehotti kaikkia ottamaan rokotteen, mutta muistutti, että silti pelkkä rokotekattavuus ei riitä, vaikka se onkin todettu erittäin tehokkaaksi suojaksi vakavaa tautimuotoa vastaan. Hän muistuttaa kaikkia, myös rokotettuja, noudattamaan edelleen muitakin henkilökohtaisia suojautumistoimenpiteitä, kuten maskien pitämistä, väentungoksen välttämistä, hygieniasta huolehtimista ja pysymistä oireisena kotona.

Otto Helve suosittelee myös kolmannen rokotteen ottamista kaikille heille, joille se on tarpeen, varsinkin jos kuuluu riskiryhmään ja toisen annoksen saamisesta on kulunut yli kuusi kuukautta, tai mikä hänen riskiryhmälleen on annettu kolmannen rokotteen ajankohdaksi.

Koronaan on menehtynyt Suomessa tähän mennessä 1 212 ihmistä.

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT