Tiesitkö, että joillain paikkakunnilla on isyysneuvola?


Vaasa on isyysneuvolapalvelun tarjonnassa edelläkävijä. Siellä erityisesti miehille suunnattua neuvontaa ja tukea on ollut tarjolla vuodesta 2013 lähtien. Vastaavaa palvelua löytyy vain muutamalta muulta paikkakunnalta.

Vaasassa isyysneuvolassa on käynyt vuosittain noin 130-170 isää. Vastaavana aikana raskaana olevia naisia on ollut 600-700. Lähinnä palvelun pariin hakeutuvat ensimmäistä kertaa isäksi tulevat, mutta myös lisää lapsia saavat ovat tervetulleita. Kaupunki tarjoaa isälle yhden käyntikerran odotusta kohden.

Isyysneuvolassa tehdään kehonkoostumusmittaus, josta nähdään paino, lihasmassan ja rasvan määrät, rasvaprosentti ja sisäelinten ympärillä olevan rasvan osuus. Tuloksia käytetään pohjana keskulteltaessa elämäntavoista, liikunnasta ja ravinnosta.

– Puhumme myös isän roolista, parisuhteesta, isän omasta lapsuudesta ja hänen kotoaan tulleista malleista. Ja totta kai puhumme myös sellaista asioista, joista isät itse haluavat keskustella, kätilö-seksuaalineuvoja Eva-Maria Rajamäki summaa.

Rajamäen mukaan isiä mietityttää eniten oma terveys ja se, kuinka olla hyvä isä. Miehet pohtivat myös paljon sitä, kuinka olla puolison tukena synnytyksessä ja vauva-aikana. Monet ottavat puheeksi lisäksi parisuhteen hoitamisen lapsiperheessä.

SUOSITUIMMAT