Top 10 – Suomen parhaat saunat


Tartu Ridgen tarjoukseen!

Tuplaamme ensitalletuksesi aina 100 euroon asti!Oman sauna kullan kallis, mutta kyllä muuallakin saa nauttia!

Jos sinulla ei ole omaa saunaa tai haluat vaihtelua, Suomen yleisistä saunoista löytyy kerrassaan upeita vaihtoehtoja.

Moniin yleisiin saunoihin ei tarvitse edes tuoda pyyhkeitä, ja niistä löytyy usein erilaisia virvokkeita ja muita erikoispalveluita, jotka tekevät saunomiskokemuksesta entistäkin ainutlaatuisemman ja miellyttävämmän.

Tarjolla on niin pieniä kuin suuriakin saunoja. Hotels.com kokosi alla olevan listan Suomen top 10 parhaista yleisistä sanoista.

1. Löyly

Kuva: Wikimedia Commons / Roopeank

Parasta Löylyssä:

 • Perheet
 • Ruoka

Hernesaaressa Helsingin ydinkeskustan kupeessa sijaitseva, vuonna 2016 avattu Löyly on vakiinnuttanut paikkansa sekä saunomista että ainutkertaista arkkitehtuuria arvostavien suomalaisten sydämessä. Löylystä löytyy sekä perinteinen sauna että savusauna, joiden leppeät löylyt hellivät arkielämän stressaamaa mieltä. Itämerelle avautuvalta terassilta voit myös pulahtaa virkistävälle uinnille aaltojen sekaan. Tarjolla on myös mm. höyryävä makkara, kasvisburgeri tai lautasellinen Löylyn rakennuttajiin kuuluvan Jasper Pääkkösen nimikkolohikeittoa. Löylyn saunat ovat sekasaunoja, joten niissä käytetään uimapukua sekä mieluiten varvastossuja. Voit vuokrata uimapuvun paikan päältä. Saunavuoro kannattaa varata etukäteen, ja kaksi tuntia kestävän saunavuoron hintaan sisältyvät niin pefletti, sampoo kuin myös suihkusaippua. Alle 10-vuotiaat lapset pääsevät saunomaan ilmaiseksi, kun he jakavat pukuhuoneen kaapin yhdessä aikuisen kanssa.

Osoite: Hernesaarenranta 4, 00150 Helsinki

2. Allas Sea Pool

Parasta Allas Sea Poolissa:

 • Perheet

Allas Sea Pooli levittäytyy Itämeren aaltojen ylle Helsingin Kauppatorin vieressä. Saunojen lisäksi voit mennä vilvoittautumaan raikkaaseen merivesialtaaseen tai – jos sinussa on vilukissan vikaa – lempeään lämminvesialtaaseen. Lapsille on tarjolla oma lastenallas mukaviin vesileikkeihin. Meren päälle ulottuvalta terassilta avautuvat näkymät sekä merelle että Helsingin keskustaan. Tarjolla on myös mm. virkistäviä drinkkejä, rapsakoita salaatteja ja vaikkapa meheviä lihapullia. Paljon muutakin tekemistä löytyy, kuten joogaan, ulkotreenitunteja ja kesäisin järjestettäviä erilaisia konsertteja kja lasten uimakouluja. Alle 2-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi. Paikalta voi vuokrata uimapuvun, pyyhkeen ja erilaisia uintivälineitä.

Osoite: Katajanokanlaituri 2a 00160 Helsinki

3. Kiilopään savusauna

Kuva: Flickr / Timo Newton-Syms

Parasta Kiilopäässä:

 • Perheet
 • Valokuvaus

Oli sitten talvi tai kesä, tämä pehmeitä löylyjä tarjoava savusauna lumoaa vierailijat vauvasta vaariin. Noin 16 kilometriä Saariselän keskustasta, Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevasta Suomen Latu Kiilopään tunturikeskuksesta löytyvää Kiilopään savusaunaa onkin kutsuttu Suomen parhaaksi savusaunaksi. Saunan vieressä virtaa Kiilopuro, jossa saunottelijat voivat välillä viilentää oloaan sekä kesällä että talvella. Kiilopäässä voi välillä nähdä tähtitaivaalla myös revontulia. Sauna lämpiää yleisölle tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, mutta sen voi myös varata etukäteen yksityisesti. Alle 14-vuotiaat lapset saunovat ilmaiseksi aikuisen seurassa. Uimapukuja ja pyyhkeitä on vuokrattavissa. Paikalle pääsee helpoiten omalla autolla.

Osoite: Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

4. Rauhaniemen kansankylpylä

Kuva: Wikimedia Commons / Haltiamieli

Parasta Rauhaniemessä:

 • Perheet

Tästä Näsijärven rannalla, Tampereen Keskustorilta parin kilometrin päässä sijaitsevasta kansankylpylästä löytyy kahden saunan lisäksi kaksi uimarantaa sekä kesäkahvila. Vauhdikkaammasta kastautumisesta pitävät voivat sukeltaa järveen ponnahduslaudalta. Paikalla on myös lapsille tarkoitettu hiekkaranta, jonne voi lainata hiekkaleluja kesäkahvilasta. Kesäkahvilassa on tarjolla makoisia herkkuja. Rauhaniemen kansankylpylän molemmat saunat ovat sekakäytössä, joten uimapuku on tarpeen, vaikka uimaretkestä ei piittaisikaan. Talvisin saunan pukuhuoneet ovat lämmitettyjä, ja Näsijärveen pääsee avannosta. Paikalle pääsee hyvin sekä omalla autolla että bussilla.

Osoite: Rauhaniementie 24, 33180 Tampere

5. Lähteen sauna

Parasta Lähteen saunassa:

 • Historia
 • Epätavallinen

Entisen Lapinlahden mielisairaalan tiloissa sijaitseva Lähteen sauna huokuu menneen ajan tunnelmaa. Tämä 1880-luvulla rakennettu sauna sijaitsee Lapinlahden kaupunginosassa Helsingin ydinkeskustan tuntumassa, ja se toimi aikoinaan Lapinlahden sairaalan henkilökunnan ja potilaiden käytössä. Uimaranta löytyy vain 100 metrin päästä, ja läheinen Kahvila Lähde tarjoaa purtavaa ja juotavaa saunan päätteeksi. Saunan pukuhuone on kaikille yhteinen, ja tarjolla on sekä naisten ja miesten erillisiä vuoroja että sekavuoroja. Asiakkaat voivat vuokrata itselleen pyyhkeen. Tavallisesti sauna lämpiää yleisölle lähes joka päivä, mutta koronaviruspandemian aikana saunan voi varata ainoastaan tilauskäyttöön.

Osoite: Lapinlahdenpolku 8, 00180 Helsinki

6. Jätkänkämpän savusauna

Parasta Jätkänkämpässä:

 • Perheet
 • Ruoka

Kuopion Kylpylähotelli Rauhalahdessa sijaitsevaan Jätkänkämpän savusaunaan mahtuu kerralla jopa 70 saunojaa. Alun perin tukinuittajien majapaikkana toiminut Jätkänkämppä sijaitsi Nurmeksessa, josta se siirrettiin yksittäisinä hirsinä Kuopioon 1980-luvun lopulla, ja samalla sen yhteyteen rakennettiin mahtavan kokoinen savusauna. Jätkänkämpällä järjestetään tiistaisin erilaisia perinne- ja savusaunailtoja, jolloin vierailijoille on tarjolla sauna- ja uintimahdollisuuden lisäksi buffetateria sekä hanurimusiikkia, yhteislaulua, tansseja ja kesäisin tukkilaisesityksiä. Sauna on avoinna yleisölle kesällä myös perjantaisin. Saavu paikalle oman uimapuvun kanssa, sillä saunassa miehet ja naiset löylyttelevät yhdessä. Pyyhettä ei tarvita, sillä se sisältyy saunavuoron hintaan. Kallaveteen voi pulahtaa sekä kesäisin että talvisin. hotellilla on myös tarjolla palveluita ravintoloista kuntosaliin ja seinäkiipeilyyn sekä kylpylään uima-altaineen, kampaamoineen ja hemmotteluhoitoineen. Paikalle voi saapua niin omalla autolla, bussilla kuin myös laivalla, tosin ainoastaan kesäisin.

Osoite: Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio

7. Kesän Sauna

Kipua jokilautalle saunomaan

Parasta Kesän Saunassa:

 • Perheet
 • Epätavallinen

Oulujoen Tuiran rannassa kelluvan lautan ja sen saunan ovat rakentaneet ammattilaisarkkitehdit, ja tämä sekä miesten että naisten yhteiskäytössä oleva sauna pyörii vapaaehtoisvoimin. Vaihda yllesi uimapuku jo yhdessä rannan pukukopeista ja suuntaa sitten yhdessä pyyhkeen ja saunajuomien kanssa käsikäyttöiselle lossille, jonka avulla voit vetää itsesi saunalautalle. Jätä omaisuutesi ja juomasi yhteen lautan lukittavista pikkulokeroista ennen kuin astelet löylyhuoneen lämpöön. Lautalla ei saa käyttää saippuaa eikä sampoota, vaan peseytyminen ja vilvoittelu tapahtuu pumpattavassa lämpimässä jokivesisuihkussa tai itse Oulujoessa. Alaikäiset lapset voivat saunoa lautalla aikuisen seurassa, sylilapset pääsevät saunomaan ilmaiseksi.

Osoite: Koskitie 58, 90500 Oulu

8. Kaurilan Sauna

Parasta Kaurilassa:

 • Shoppailijat
 • Historia

Kaurilan Sauna on rakennettu satavuotiaaseen piharakennukseen Helsingin Meilahdessa. Sauna ja sen puulämmitteinen kiuas tarjoavat vierailijoille ihanan hengähdystauon keskellä kiireistä Helsinkiä. Riisu vaatteet hämärässä, perinteisin huonekaluin ja koristein sisustetun saunatuvan suojissa ja ota sitten suunnaksesi hämyinen löylyhuone. Vilvoittele välillä saunan terassilla vehreiden puiden ja pensaiden ympäröimänä. Peseydy lopuksi perinteiseen tapaan valelemalla päällesi kuumavesipadasta otetun kuuman veden ja kylmän veden sekoitusta. Saunan hintaan kuuluvat pyyhkeet, laudeliinat sekä Kaurilan Saunan kotitekoiset saippuat ja sampoot sekä muita kosmetiikkatuotteita. Näitä tuotteita voi myös ostaa omaksi Kaurilan myymälästä. Nauti saunahetken jälkeen mukanasi tuomaa evästä ja juotavaa. Liput saunaan tulee ostaa verkosta, ja tarjolla on niin naisten ja miesten erillisvuoroja kuin sekavuorojakin.

Osoite: Heikinniementie 9, 00250 Helsinki

9. Rajaportin sauna

Kuva: Wikimedia Commons / Janne Ranta

Parasta Rajaportissa:

 • Perheet
 • Historia

Tamperetta kutsutaan Suomen saunapääkaupungiksi, ja sieltä löytyykin myös maan vanhin edelleen toimiva yleinen sauna. Pispalan kaupunginosassa 1900-luvun alussa rakennettu Rajaportin sauna tekee vaikutuksen muhkealla muuratulla kiukaallaan, lähes alkuperäiseksi jätetyllä asullaan ja muhevilla löylyillään. Saunan kolmen kuution kokoisen kiukaan yli tonnin painoiset kivet lämmitetään joka aamu metrin mittaisilla haloilla, ja suuri löylyhuone on jaettu sekä miesten että naisten osastoihin. Mainetta saavuttaneeseen saunaan saavutaan usein eri puolilta kaupunkia sekä koko maata. Vilvoittelupihalla voi ostaa saunanhoitajalta virvokkeita ja vuokrata pyyhkeen tai pefletin, jos ne ovat unhoittuneet kotiin. Saunan yhteydessä on myös kahvila, josta saa helposta vähän suurempaankin nälkään, ja tarjolla on myös hierontapalveluita. Alle 6-vuotiaat lapset pääsevät saunomaan Rajaportissa ilmaiseksi.

Osoite: Pispalan valtatie 9, 33250 Tampere

10. Kotiharjun Sauna

Kuva: Wikimedia Commons / Matti Paavonen

Parasta Kotiharjussa:

 • Perheet

Helsingin ydinkeskustan liepeillä, Kallion Harjutorilla sijaitseva Kotiharjun Sauna on loistava paikka unohtaa kaupungin hulina hetkeksi ja nauttia perinteisen puulämmitteisen kiukaan suloisesta hehkusta. Saunavuoroa ei tarvitse varata etukäteen, ja kaikki saunan tykötarpeet vihdasta, pyyhkeistä ja virvokkeista lähtien ovat saatavilla saunan kassalta. Löylyissä voi viipyä niin kauan kuin sielu sietää, ja lauantaisin ainutlaatuista perinteistä saunomiskokemusta kaipaavien kannattaa myös kokeilla pesijän palveluita. Saunoja löytyy kolme: naisille, miehille ja tilauskäyttöön. Miesten puolella kaikkein tottuneimmille saunojille on rakennettu muita korkeammalla oleva ”piippuhylly”. Vilvoittelu tapahtuu saunan edessä kadulla, josta voi tarkkailla Kallion katuhyörinää. Omien juomien ja muiden eväiden tuominen saunaan on sallittua, tosin ei itse löylyhuoneeseen.

Osoite: Harjutorinkatu 1, 00500 Helsinki

Ylin kuva: Pixabay


VIRAALI-VIDEOITASUOSITUIMMAT

Seiska: Helena Koivu vaatii Mikko Koivulta jättisummia

Mikko ja Helena Koivun avioeroa puidaan amerikkalaisessa oikeusistuimessa. NHL-miljonääri Mikko Koivu ja hänen vaimonsa Helena Koivu ilmoittivat vuosi sitten...

Seiska: Eronneella Niklas Hagmanilla oudot asumisjärjestelyt – asunut vuosia hotellissa

Niklas Hagman asuu Seiskan mukaan hotellissa. Entinen NHL-jääkiekkoilija Niklas Hagman ja ex-missi Piritta Hagman erosivat 12 avioliittovuoden jälkeen vuoden...

Renne Korppilasta eronneen Iida Ketolan jättiyllätys – muuttaa maalle

Iida Ketola kertoo ostaneensa talon maalta. Tilalle naisen seuraksi muuttaa kesäkuussa myös kolme lammasta sekä kanoja. Kampaajana työskentelevä Iida...

Valtteri Bottas jakoi yhteiskuvan rakkaansa kanssa – ”Etkö anna hänenkään…”

Valtteri Bottas jakoi kuvan rakkaansa Tiffany Cromwellin kanssa pariskunnan yhteiseltä pyöräilylenkiltä. Formulakuljettaja Valtteri Bottas ja hänen naisystävänsä, australialainen pyöräilijä...

MTV: Hellekupla poksahtaa pian – säähän täyskäännös jo ehkä viikonloppuna

Suomea on hellinyt viime päivinä kauan odotettu kesäinen lämpö. Taivaalle on kuitenkin pian kerääntymässä synkkiä pilviä. Aina Mustaltamereltä saakka...

MTV: TikTok-käyttäjä ei tiennyt, minkä kanssa pelleili

Mies kuvasi videolle, kuinka hän kosketteli rannalta löytämäänsä outoa otusta. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli vaarallinen portugalinsotalaiva. Aika ajoin...

Menikö nyt oikein? Moottori rikki katsastuksessa – omistaja jäi korvauksetta

Katsastustasemalta korvauksia vaatinut auton omistaja jäi vaille korvauksia, vaikka hänen autonsa moottori vaurioitui päästömittauksen aikana. Iltalehti kertoo Oulun seudulla...

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje