Trumpin hallinto arvioi päivittäisten koronakuolemien lähes tuplaantuvan kesäkuuhun mennessä – painostaa silti osavaltioita vähentämään rajoituksia


Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump jatkaa painostustaan, jotta osavaltiot purkaisivat koronarajoituksia, vaikka Valkoisen talon hallinto ennustaa sisäisesti The New York Timesin saamien asiakirjojen mukaan koronaviruksen aiheuttamien päivittäisten kuolemien kasvavan tasaisesti tulevien viikkojen aikana ja jopa tuplaantuvan 1. kesäkuuta mennessä.

NYT:n saamassa asiakirjassa arvioidaan, että päivittäisten kuolemien määrä on 1. kesäkuuta 3 000, kun se on nyt noin 1 750, eli kasvua tulisi 70 %. Yhdysvalloissa on tapahtunut jo yli 68 000 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa ja Washingtonin yliopiston asiantuntijoiden arvion mukaan lukumäärä on elokuussa lähes 135 000. Arvio perustuu siihen, että 31 osavaltiota on vähentämässä rajoituksia 11.5., mikä lisää ihmisten liikkuvuutta ja fyysisiä kontakteja toisiinsa.

Ennusteiden mukaan rajoitteiden vähentäminen siirtää Yhdysvallat takaisin tilanteeseen, jossa se oli maaliskuun puolivälissä, kun maan terveydenhuollon kestävyyskyky läheni romahduspistettä.

Yhä useampi osavaltio purkaa rajoituksia, vaikka tartuntatapaukset kasvavat

Viikonloppuna päätettiin monissa osavaltioissa purkaa rajoituksia ja lukuisat liikkeet avasivat ovensa maanantaina, vaikka tartuntatapaukset ovat jatkaneet nousuaan. Rajoituksia poistetaan NYT:n mukaan ainakin Floridassa, Indianassa, Kansasissa, Nebraskassa, Iowassa, Minnesotassa, Tennesseessä ja Teksasissa.

Yhdysvaltojen terveydenhuoltoviranomaiset ovat varoittaneet rajoitusten laajamittaisen poistamisen voivan johtaa uuteen aaltoon tartuntoja ja kuolemia.

– Suurin osa amerikkalaisista ei ole altistunut virukselle, joten ei ole immuniteettia ja alkuperäiset viruksen nopeaan leviämiseen johtaneet olosuhteet eivät ole oikeastaan muuttuneet, toteaa Johns Hopkinsin yliopiston tarttuvien tautien asiantuntija, tohtori Larry Chang.

Yhdysvalloissa on kuollut viimeisen kuukauden aikana joka päivä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin vähintään 1 000 ja ajoittain yli 2 000 ihmistä. Maassa on diagnosoitu lähes joka päivä vähintään 25 000 uutta tartuntaa.

NYT:n mukaan New Yorkissa, New Orleansissa ja Detroitissa tartunnat ovat alkaneet hieman hidastua, mutta esimerkiksi Chicagossa ja Los Angelesissa tapaukset ovat jatkaneet tasaista kasvua.

Lähde: The New York Times

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT