TS: Sähkön hinta voi nousta pilviin talvella – varsinkin yhdessä sopimustyypissä


Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävän ja kehittävän Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoi Taloussanomille, että sähkön hintaan on odotettavissa tulevana talvena harvinaisen suuri hintapiikki.

Kantaverkkoon tulevan sähkön hinnan odotetaan nousevan alkuvuodesta jopa 50 prosenttia, mikä johtuu Norjan vesivoiman kärsimästä harvinaisen vähäsateisesta kesästä ja alkusyksystä.

Ruususen mukaan hinnannousu kuluttajille on suurin sellaisissa sähkösopimuksissa, joiden hinnat noudattelevat pörssihintaa, sillä niissä korotus näkyy nopeasti. Pidemmän aikavälin kiinteissä sähkösopimuksissa korotukset näkyvät vasta myöhemmin, kun seuraava hinnan tarkistus tulee ajankohtaiseksi.

Markkinaennuste tammikuun 2022 sähkön hinnaksi on noin sata euroa megawattitunnilta. Viime vuonna se oli noin 51 euroa.

Taloussanomien artikkelissa neuvotaan, että pörssisähkö sopii sellaisille talouksille, jotka voivat ajoittaa sähkön kulutusta halvemman hinnan yötunneille. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköauton lataaminen tai sähköä käyttävän lämmityksen ajoittaminen yöhön. Määräaikaiset sopimukset sopivat varsinkin tiukemman budjetin talouksille, joissa ei haluta yllättäviä hintapiikkejä.

Norjan syksyn normaalisademäärillä jättikorotus on tulossa, mutta nousu voi lieventyä, jos Norjaan saadaan syksyllä poikkeuksellisen paljon sateita.

Sähköenergian hintoja voi tarkkailla Energiaviraston ylläpitämällä Sähkönhinta.fi-sivustolla.

Lähde: Taloussanomat

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT