TS: Vaikka pankkikortti olisi suljettu, sillä voi edelleen tehdä lähimaksuja


Ongelman aiheuttaa nopean maksamisen mahdollistava ominaisuus.

Turun Sanomat kertoo Turussa työmatkalla olleesta jyväskyläläisestä Kimmo Leppäahosta, jonka varastetun ja suljetun S-Pankin kortin lähimaksuominaisuutta voitiin edelleen käyttää.

Leppäahon mukaan korttia oli käytetty neljän kertaa sen sulkemisen jälkeen. Kaikki yksittäiset ostokset olivat alle 25 euron lähimaksurajan.

Offline- vai online-lähimaksukortti?

S-Pankin viestintäjohtajan Raija Gynther kertoi TS:lle, että pankkikortin lähimaksuominaisuus voi olla tyypiltään joko online -tai offline. Online-ominaisuudessa tarkastetaan jokaisella ostokerralla tilin ja kortin tilanne, joka hidastaa ostotapahtumaa. Gyntherin mukaan asiakas voi itse valita kumman version haluaa. Hänen mukaansa ainavarmentava (online-versio) kortti myönnetään automaattisesti aina alaikäisille. Muut asiakkaat voivat valita kumman version haluavat, mutta oletusarvona saadaan offline-versio, koska se on nopea eli noudattaa lähimaksun ideaa. Offline-korttia voi käyttää lähimaksuun useita kertoja ja tunnuskoodin näppäilyä vaaditaan vain aika ajoin. Tästä syystä sitä ei voi kytkeä heti pois päältä varkauden tai katoamisen vuoksi.

Leppäahon varastetussa lompakossa oli myös OP pankin kortti, jonka käyttäminen ei korttivarkaalta onnistunut. OP Ryhmän riskienhallintapäällikkö Samuli Pehkonen kertoi TS:lle, että pankin korteista vain visa electron -kortit varmentavat kortin ja tilin tiedot jokaisen lähimaksutapahtuman yhteydessä, mutta ei kertonut varmennuksesta sen tarkemmin.

Nordea puolestaan antoi TS:lle hieman toisenlaista tietoa. Nordean lähimaksukorteilla voi tehdä maksuja sekä online- että offline-tapahtumina, mutta ”viime kädessä on kauppiaan päätettävissä, vaatiiko maksupääte online-varmennusta”.

Pankit: Ongelma on vähäinen

Pankkien mukaan kyseessä on vain pieni ongelma. Pankit vakuuttavat kantavansa lähimaksun offline-ominaisuuden väärinkäytöksistä vastuun, jos korttia on säilytetty asianmukaisesti, sen katoamisesta on heti ilmoitettu ja kortti suljettu.

Muista nämä ohjeet

Jotta vältyt korttiesi väärinkäytöltä, varmista säännöllisesti että kortit ovat tallessa äläkä jätä niitä koskaan lojumaan valvomatta. Talleta kännykkääsi korttien sulkupalvelujen numerot ja sulje kortit heti, jos huomaat niiden kadonneen.

Lähde: Turun Sanomat

Kuva: S-Pankki

SUOSITUIMMAT