Tunnetko mädit?


Tänään on ”virallinen” pikkujoulupäivä ja vaikka koko pikkujoulukausi näyttää tänä vuonna hyvin erilaiselta kuin ennen, herkuttelusta ei tarvitse onneksi tinkiä.

Kirjolohen mädin sesonki on parhaillaan käynnissä ja erilaiset mätiherkut sopivat juhlakauden ruokapöytään erinomaisesti. Mutta miltä mikäkin mäti näyttää? Yllä olevassa kuvassa on ylärivissä muikun, kirjolohen ja hauen mätiä sekä alarivissä mateen, siian, silakan ja härkäsimpun mätiä.

Mätejä on kaupoissa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Kirjolohen mätiä saa myös kylmäsavustettuna. Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua. Kysy kaupastasi! Kaksi kertaa pakastaminen muuttaa mädin rakenteen.

Mätimunien koko ja väri vaihtelee kalalajin mukaan. Kirjolohen mäti on suurirakeista ja oranssinpunaista. Mateen ja muikun mätihelmet ovat pienimpiä. Mateenmäti on väriltään vaaleankeltaista ja muikunmäti oranssinkeltaista. Härkäsimpun mäti on melko suurirakeista ja harmaanvihreää. Siianmäti on melko kirkkaan oranssia. Merten musta kulta eli kaviaari on sammenmätiä.

Kaupoissa voi nähdä myös täysin kasviperäistä ”kaviaaria”, joka on tehty merilevästä. Jos ruokailijoiden joukossa on vaikkapa kala-allergikko, voi mädin silloin korvata tällaisella merilevävalmisteella.

Tuore mäti tarjoillaan yleensä miedosti suolattuna blinien tai paahtoleivän kanssa. Lisäksi tarjotaan hienonnettua sipulia, smetanaa, kermavaahtoa tai kermaviiliä sekä mustapippuria. Mädistä voi tehdä hyytelöitä sekä kylmiä kastikkeita kalan kanssa tarjottavaksi ja se sopii myös uuniperunan tai tuulihattujen täytteeksi.

Pakastemätiä ei pidä sulattaa mikrossa tai kuumassa vedessä, vaan jääkaapissa.

Alla kaksi herkullista mätireseptiä pikkujoulun kunniaksi!

Tonttujen paras jouluherkku

5 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu
2 tlk (à 200 g) kermaviiliä
2–3 keitettyä munaa
1 pieni sipuli
250 g kirjolohen-, muikun-, siian- tai silakanmätiä
hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
ripaus suolaa ja valkopippuria

Pane liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Lisää kermaviilin joukkoon hienonnetut munat ja sipuli, mäti sekä mausteet. Maistele ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

Puserra liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Lisää liivate ohuena nauhana muiden aineiden joukkoon. Kaada seos pieniin annosvuokiin tai yhteen suurempaan vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle. Tarjoa keitettyjen perunoiden, paahdetun ruisleivän ja salaatin kanssa.

Blinit

kalaa 2

(10-15 kpl)

2,5dl vehnäjauhoja
2dl tattarijauhoja
0,5l maitoa
2 kananmunaa
20g hiivaa
1rkl voisulaa
1tl suolaa
voita paistamiseen

Alusta blinitaikina edellisenä päivänä tai heti aamusta, jos tarjoat niitä illalla.

Blinit paistetaan yleensä pienissä valurautaisissa pannuissa. Mieluiten jokaiselle ruokailijalle tulisi olla oma pannu, josta blini tarjoillaan tulikuumana. Tavallinen ohukaispannukin käy varsin mainiosti, sillä voi paistaa useamman pikkublinin ruokailijoille.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lämmitä puolet maidosta kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon murennettu hiiva, keltuaiset, jauhot ja voisula. Kohota taikinaa huoneenlämmössä yön yli tai vähintään kuusi tuntia. Kuumenna loppu maito ja lisää se taikinanjuureen ennen paistamista. Lisää vehnä- tai tattarijauhoja, mikäli taikina tuntuu kovin löysältä. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne taikinaan varovasti sekoittaen juuri ennen paistamista.

Paista blinit runsaassa voissa. Kun blinin pinta kuplii ja kuplat alkavat aueta reikäiseksi pinnaksi, käännä blini varoen ja paista vielä hetki. Lisää tarvittaessa voisulaa pannuun. Tarjoile välittömästi mädin tai haluamasi lisukkeen kera.

Lähde ja kuvat: Pro Kala ry

SUOSITUIMMAT