Tv-kriitikko lyttää täysin Sofia Belórfin sarjan: ”Surullista katsottavaa”


Discovery+-palvelussa maanantaina alkanut Sofia Belórfin elämää seuraava 16-osainen Sofian salaisuudet -sarja herätti kohua jo ennen julkaisuaan, kun sarjan mainoskampanjassa paljastettiin melko uskomattomia tilanteita.

Belórfin kumppani Stefan Therman muun muassa sanoi sarjassa rakkaansa näyttävän ”rantautuneelta hylkeeltä”.

Katso-lehden tv-kriitikko Satu-Maria Niikko ei pitänyt näkemästään ja arvosteli sarjaa kovin sanoin. Niikko otsikoi ohjelma-arvionsa ”Fiktio nimeltä Sofian elämä”, sillä hän ei usko että ohjelma kuvastaisi Belórfin oikeaa elämää, vaikka sarjaa mainostetaan realitynä.

Niikon mukaan sarjan kantavana teemana tuntuu olevan se, kuinka raskasta ja kurjaa on ylläpitää parisuhdetta julkisuuden paineissa. Hän veistelee, että ”Sofia ja Stefu ovat kuulemma päättäneet olla kommentoimatta yksityiselämäänsä julkisuudessa, joten sen todistaakseen he ovat tehneet tv-sarjan, jossa asioita avataan jopa tekstiviestien tasolla”.

Niikko ei pidä myöskään Joni Soilan kehittelemän vain 13–15 minuutin jaksoista koostuvan sarjan näkyvistä tuote-, hotelli- ja ravintolasijoitteluista, eikä usko sen puhuttelevan kohdeyleisöään, jonka hän arvelee olevan ”ilmeisesti nuorempaa some-kansaa”.

– Sofian salaisuudet on tehty siksi, että sille riittää yleisöä. Eikä siinä mitään. Herää kuitenkin epäilys, mahtavatko Sofia ja Stefu sittenkään olla ihan niin kiinnostavia kuin itse uskovat olevansa.

– Toki Sofia on kuvankaunis ja sosiaalinen media on hänen työtään, mutta on siinä myös jotain surullista, kun aikuisen ihmisen elämä pyörii näin vahvasti ulkomuodon ympärillä.

Kaukana todellisuudesta

Niikko toivoo varsinkin nuorempien katsojien muistavan, ettei sarja ”todellakaan ole totta”.

– Jokainen tyylikäs lokaatio ja ”rento” kotoiluasu on tarkkaan mietitty ja stailattu. Sofia ei könyä meikittä ja tyynynkuva poskessa rouskuttamaan aamiaiseksi suklaamuroja. Nyt ollaan tukka hyvin ja laukkukin näkyy.

Niikko myös muistuttaa arviossaan, että tässä hänen mielestään realityksi naamioidussa fiktiosarjassa kaiken koreuden ympäröimän Belórfin elämään kuuluu muitakin asioita. Kuten se, että hän sai huhtikuussa 80 päivän ehdollisen vankeustuomion huumausainerikoksesta ja rahanpesusta Katiska-huumeoikeudenkäynnissä. Belórfin entinen avomies Niko Ranta-aho sai oikeudenkäynnissä 11 vuoden ehdottoman vankeustuomion ja hänelle vaaditaan Katiska 2:ssa vielä jopa 13 vuotta lisää.

Kuva: Discovery+

SUOSITUIMMAT