Katso löytyykö kotikuntasi AVIn listalta – useille kunnille huomautus lastensuojelulain noudattamatta jättämisestä


THL pyytää kunnilta ja kuntayhtymiltä kaksi kertaa vuodessa tiedot lastensuojeluun liittyvien toimien hoitamisajoista. Määräajat perustuvat lastensuojelulakiin. Mikäli aikataulut eivät ole olleet riittäviä, Aluehallintovirasto käsittelee kyseisten kuntien vastaukset valvonta-asiana.

Viimeisin kysely on liittynyt vuoden 2019 lokakuun ja viime vuoden maaliskuun väliseen ajanjaksoon. Lastensuojelun toimet ovat viivästyneet lukuisissa kunnissa ja kuntayhtymissä.

– Jokaisella lastensuojelun asiakkaalla on oikeus siihen, että hänen asiansa käsitellään lain mukaisessa määräajassa, Aluehallintovirastosta korostetaan.

Kyselyssä vastaajat ovat kertoneet ongelmien syyksi muun muassa henkilökunnan suuren vaihtuvuuden tai haasteen saada palkattua riittävästi sosiaalityöntekijöitä. AVIsta kuitenkin todetaan, etteivät kaikki kunnat ole ottaneet ongelmaa tosissaan. Samoja selittelyitä on kerrottu kyselystä toiseen.

Alla lista kunnista ja kuntayhtymistä, joiden lastensuojeluun AVI on puuttunut.

Huomautuksen saaneet:

Askola, Kirkkonummi, Lapinjärven ja Loviisan yhteistoiminta-alue, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Perusturvakuntayhtymä Karviainen, Lohja ja Vantaa

Niin kutsuttu huomion kiinnitys annettiin seuraaville kunnille:

Hattula, Raasepori ja Hämeenlinna

SUOSITUIMMAT