USU: EU-komissaari Jutta Urpilainen uskoo Suomen liittyvän Natoon


Nykisin EU-komissaarina toimiva entinen SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa uskovansa Suomen liittyvän Natoon.

Urpilainen ei komission jäsenenä halua vielä kertoa omaa Nato-kantaansa, mutta pitää Suomen tietä kohti liittoutumista loogisena, koska Suomi on jo muutenkin ollut pitkään osa läntistä yhteisöä.

– Pidän todennäköisenä sitä, että Suomi tulee liittymään Natoon, Urpilainen sanoo Uutissuomalaisen maksumuurin takana olevassa haastattelussa.

Urpilaisen mukaan Suomessa ”on tärkeää tehdä nyt kokonaisharkinta tilanteessa, jossa turvallisuusympäristö on muuttunut Ukrainan sodan myötä”.

Urpilainen uskoo, että Suomen valtiojohdon ja eduskunnan Nato-pohdintaan tulee väistämättä vaikuttamaan kansalaismielipiteen nopea muutos Nato-myönteisemmäksi.

Suomalaisten selvä enemmistö muuttunut Nato-myönteiseksi

Yle tilasi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Taloustutkimukselta mielipidemittauksen, jonka perusteella 62 % suomalaisista haluaa liittyä Natoon. Liittymistä vastustaa 16 % ja 21 % ei osaa sanoa.

Jos Suomen valtiojohto asettuisi jäsenyyden kannalle, se korottaisi kannatuksen 74 prosenttiin. Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyyshakemus nostaisi kannatuksen 77 prosenttiin.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreen (Eva) Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan 60 % suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Natoon, ja enemmistö heistä haluaa sen tehtävän mahdollisimman pikaisesti; 41 % haluaa päätöksen ennen kesää, 19 % viimeistään vuoden loppuun mennessä. 2021 lokakuussa Evan Arvo- ja asennetutkimuksessa 26 prosenttia suomalaisista kannatti ja 40 prosenttia vastusti Suomen liittymistä Natoon.

Lähteet: Uutissuomalainen, Yle

SUOSITUIMMAT