Uusi pankki myöntää asuntolainaa myös niille, jotka eivät saa lainaa perinteisestä pankista


Asuntolainan saaminen on nyt mahdollista myös niille, joille perinteiset pankit eivät ole myöntäneet lainaa, kun asuntolainoihin erikoistunut ruotsalaispankki Bluestep aloittaa toimintansa Suomessa. Bluestepin potentiaalisia asiakkaita ovat muun muassa pätkätyöläiset, freelancerit ja yksityisyrittäjät. Maksuhäiriömerkintäkään ei välttämättä ole este saada Bluestepiltä lainaa.

Mahdollisuus omistusasuntoon avautuu yhä useammalle, kun ruotsalaisomisteinen Bluestep-pankki aloittaa toimintansa Suomessa. Aiemmin Ruotsissa ja Norjassa toiminut pankki tarjoaa asuntolainoja ja asuntovakuudellisia lainoja niille, joille perinteiset pankit eivät ole myöntäneet lainaa esimerkiksi epäsäännöllisten tulojen vuoksi.

Bluestepillä lainojen myöntäminen eroaa perinteisistä pankeista niin, että lainanhakemusten käsittelyä ei ole automatisoitu, vaan jokaisen hakijan maksukyky selvitetään yksilöllisesti, henkilökohtaisesti ja perusteellisesti. Pankki pyrkii katsomaan jokaisen lainanhakijan kohdalla tämän maksukykyä nyt ja tulevaisuudessa sen sijaan, että lainapäätös tehtäisiin henkilön taloudellisen historian perusteella.

Bluestepin asiakkaita ovat muun muassa henkilöt, joilla on epäsäännölliset tulot, kuten pätkätyöläiset, freelancerit ja yksityisyrittäjät. Myöskään lyhyt luottohistoria tai aiempi maksuhäiriömerkintä eivät välttämättä ole este saada Bluestepiltä lainaa.

– Uudentyyppiset työt yleistyvät kovaa vauhtia, joten myös luotonantajilta tarvitaan uudenlaisia tapoja tarkastella lainanhakijoiden maksukykyä. Yksilöllisiä tilanteita on nykyään lukemattomia. Haluamme, että yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus päästä kiinni omistusasuntoon ja sitä kautta parantaa omaa taloustilannettaan, sanoo Bluestepin Suomen maajohtaja Marko Lampén.

Koska Bluestep on valmis ottamaan lainojen suhteen suuremman riskin, myös lainan kustannukset ovat hieman korkeammat kuin perinteisillä pankeilla. Bluestepin lainojen korkotaso on noin 3–7 prosenttia. Bluestep näkee lainansa pääasiassa väliaikaisena ratkaisuna, jonka myötä asiakkaan tilanne usein kohenee niin, että tämän kannattaa hakea uudelleen lainaa perinteisestä pankista.

Bluestep on perustettu Ruotsissa vuonna 2005 ja sillä on naapurimaassa jo noin 15 000 asuntolaina-asiakasta.

– Jo 15 vuoden ajan olemme luoneet uusia mahdollisuuksia asiakkaillemme. Se, että olemme vakiinnuttamassa asemaamme nyt jo kolmannessa maassa, on osoitus siitä, että olemme vahvoja ja suuntaamme eteenpäin myös tässä haastavassa maailmantilanteessa, sanoo Bluestepin toimitusjohtaja Björn Lander.

Ainoa vastaava pankki Suomessa

Tähän asti Suomessa ei ole ollut vastaavaa pankkitoimijaa. Blustep ei kuitenkaan koe kilpailevansa perinteisten pankkien kanssa, vaan haluaa tarjota niiden rinnalle täydentävän vaihtoehdon.

– Bluestep on riskinarvioinnin asiantuntija, joten perusteellisella selvityksellä voimme varmistua siitä, onko hakijalla epäsäännöllisistä tuloista tai rikkonaisesta luottohistoriastaan huolimatta maksukykyä. Tähän perinteiset pankit eivät yleensä lähde. Bluestep voi siis auttaa silloin, kun muut pankit eivät voi, Lampén sanoo.

Asuntolainojen lisäksi Bluestep tarjoaa palvelua, jossa asiakas voi korvata muut luotot asuntovakuudellisella lainalla ja näin saattaa taloutensa tasapainoon alentamalla lainojen kokonaishoitokuluja.

Finanssivalvonta valvoo Bluestepin toimintaa samoilla kriteereillä kuin muitakin pankkeja Suomessa.

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT