Vakava varoitus! TikTokin ja muiden lasten sovellusten sisältöön on piilotettu kuvottava itsemurhavideo


Sosiaalisessa mediassa kuten Instagramissa sekä varsinkin TikTokissa ja lasten YouTubessa kiertää kuvottava video, jossa mies ampuu itseään haulikolla päähän.

Yhdysvaltalainen 33-vuotias Ronald ”Ronnie” Merle McNutt oli sairastunut vakavaan masennukseen menetettyään työpaikkansa ja tyttöystävänsä. Hän teki traagisen ratkaisun päättämällä elämänsä 31.8. Mississippin New Albanyssa ampumalla itseään haulikolla kasvoihin Facebook Live -lähetyksessä. Tiettävästi hirvittävää livelähetystä katsoi noin 200 ihmistä, mukaan lukien hänen äitinsä.

Nyt tätä kammottavaa ja traumatisoivaa videota jaetaan nettisovellusten kautta lapsille sisällön sekaan piilotettuna, esimerkiksi söpöjen eläinkuvien perässä.

Sosiaalisen median palvelut ovat toistaiseksi epäonnistuneet kitkemään kaikkia piilotettuja pätkiä. Somekäyttäjät ympäri maailman ovat esittäneet vetoomuksia ja varoituksia julkaisemalla videon alkukuvan (alla), jotta jokainen tietäisi välittömästi olla katsomatta sitä. Vanhempia kehotetaan laittamaan lastensa sosiaalisen median sovellukset tauolle, kunnes video saadaan siivottua palveluista pois.

Laajalti on myös herännyt huolta mahdollisesta itsemurhan ihannoimisesta tietyissä piireissä, joiden aatteita tämän kaltaiset videot voivat ruokkia, mikä puolestaan pakottaa livestream-palvelut miettimään käytäntöjään uudelleen.

Mcnuttin video löytyy valitettavasti edelleen myös netin hakutuloksista, eikä se todellakaan ole kenellekään soveltuvaa katseltavaa, ei edes aikuisille.

Tältä näyttää videon alkukuva.

SUOSITUIMMAT