Varoitus kahdesta uudesta huijauksesta – liittyvät ääniviesteihin ja maksukortin käyttämiseen kaupan kassalla


Suomalaisia kehotetaan nyt erityisen tarkkuuteen käyttäessään kaupan kassalla maksukorttia sekä miettiessään, kannattaako klikata ääniviestin sisältämää linkkiä.

Urkkimista kaupan kassalla

Itä-Suomen poliisilaitoksen tietoon on viime aikoina tullut tapauksia, joissa esimerkiksi kaupan kassalla on urkittu maksukortin tunnusluku, jonka jälkeen uhrin käyttämä maksukortti on anastettu.

Kuopiossa sattui tällainen tapaus viime perjantaina 26.11.2021, kun paikallisen tavaratalon kassalla urkittiin asiakkaan käyttämän maksukortin tunnusluku, ja sen jälkeen ulkona huonoa englantia puhuva henkilö tuli kyselemään ajo-ohjeita. Kyselyn lomassa oli uhrin käsilaukusta hävinnyt lompakko sekä siellä ollut maksukortti. Maksukortilla oli ehditty tehdä useita nostoja ennen kuin uhri huomasi lompakon hävinneen ja ryhtyi kuolettamaan maksukorttia. Vastaavia tapauksia on ollut aiemmin myös muualla Suomessa. Poliisi muistuttaa, että aina maksukorttia käyttäessä tulee suojata tunnusluvun näppäily niin, ettei kukaan ulkopuolinen saa tunnuslukua tietoonsa.

Linkin sisältämä ääniviesti voi johtaa suurempaan puhelinlaskuun

Kuva: Kyberturvallisuuskeskus

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että suomenkielellä kirjoitettuja huijausviestejä lähetetään tällä hetkellä useille kymmenille tuhansille suomalaisille. Viestien määrän uskotaan kasvavan lähipäivinä satoihin tuhansiin.

Tekstiviestissä olevalla huijauslinkillä voidaan kalastella käyttäjien salasanoja ja pankkitunnuksia. Näiden aggressiivisten huijausviestien linkkejä ei tule avata.

Jos linkkiä klikkaa, puhelin pyytää lupaa Voicemail-nimisen ohjelman asentamiseen, jonka kautta puhelimeen asentuu myös Flubot-haittaohjelma, jolla pääsee kalastelemaan puhelimen pankkisovellusten tietoja ja salasanoja. Tällöin puhelimesi alkaa tietämättäsi myös lähettää samaa huijausviestiä kavereillesi ja puhelimesi lähettämät viestit kasvattavat puhelinlaskuasi.

Jos olet asentanut puhelimeesi Flubotin, helpoin keino päästä siitä eroon on palauttamalla puhelimen varmuuskopio ohjelman asennusta edeltävään kohtaan, tai palauttamalla se tehdasasetuksiin.

Ylin kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT