Modernan toimitusjohtaja ei usko nykyisten rokotteiden tehoavan uuteen muunnokseen: ”Tämä ei tiedä hyvää”


Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel ei usko, että nykyiset rokotteet antavat suojan omikronmuunnosta vastaan.

Vaikka Pfizerin johtaja Scott Gottlieb kertoi maanantaina uskovansa nykyisten rokotteiden kolmannen tehosteannoksen ”antavan melko hyvän suojan omikron-varianttia vastaan”, Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel ei ole samaa mieltä.

Bancel totesi Financial Timesin haastattelussa, että ”kaikki tutkijat, joiden kanssa olen puhunut” ovat sanoneet, että ”tämä tiedä hyvää”. Bancelin mukaan varmempaa tietoa nykyrokotteiden antamasta suojauksesta saadaan parin viikon päästä, mutta hän ei usko, että ne tulevat tehoamaan.

WHO on luokitellut omikronmuunnoksen huolta herättäväksi muunnokseksi. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC on puolestaan todennut muunnoksen ”merkittäväksi tai erittäin merkittäväksi terveysuhaksi EU/EEA-maiden kansalaisille”.

Suurimman ongelman omikronmuunnoksessa aiheuttaa sen 50 tunnistettua mutaatiota, joista 32 on piikkiproteiinia koodittavalla alueella. Ensimmäiseksi Etelä-Afrikassa havaitun muunnoksen on huomattu olevan selvästi herkempi leviämään kuin aiemmat muunnokset, mutta sen vaarallisuudesta ei ole vielä varmaa tietoa. Etelä-Afrikasssa on kuitenkin variantin leviämisalueella joutunut sen vuoksi yhä useampi sairaalahoitoon, varsinkin poikkeuksellisen paljon alle 2-vuotiaita potilaita.

Omikrontapauksia on todettu Etelä-Afrikan lisäksi Belgiassa, Saksassa, Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Israelissa, Botswanassa, Hongkongissa, Australiassa ja Kanadassa. Lisäksi muunnosta epäillään löytyneen ainakin Tanskassa ja Tshekissä. Suomessa tutkitaan kahta epäiltyä tapausta, joista odotetaan varmistusta muutaman päivän sisällä.

Moderna ja Pfizer ilmoittivat alkaneensa jo kehittää uusia rokotteita omikronia vastaan, mutta niiden kehitystyössä menee kuukausia.

Lähde: Financial Times

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT