Verohallinnolta yllättävä ilmoitus julkisiin verotietoihin liittyen


Verohallinto tiedottaa, että ylihuomenna julkaistaan julkiset verotiedot viime vuodelta. Suomalaiset tienasivat ansiotuloja vuonna 2021 yhteensä 145 miljardia euroa sekä 17,5 miljardia euroa pääomatuloja.

Yllättävää on se, että näissä julkisissa tiedoissa ei kuitenkaan näy verovapaat tulot tai etuudet ja esimerkiksi julkisissa tiedoissa näkyviä verotettavia tuloja pienentävät vähennykset.

Vuoden 2021 verotiedoista puuttuu 28,8 miljardia euroa ja se tekee kaikista tuloista yhteensä 18 prosenttia.

Esimerkiksi toimeentulotuki, lapsilisät ja lakkoavustus ovat verovapaita tuloja. Tietyin ehdoin myös oman asunnon myymisestä saatu myyntivoitto ja osa osingoista ovat verovapaata tuloa.

Suomessa on 1632 yli miljoonan tienannutta henkilöä kaikki ansio- ja pääomatulot yhteenlaskettuna. Tämä on 200 enemmän kuin näkyviä veronmaksajia julkisissa tiedoissa.

Julkiset verotiedot kattoivat kuitenkin 97 prosenttia eniten tienaavien tuloluokissa. Julkisten tietojen ja todellisten tulojen välillä isoin ero on pienituloisilla, jotka käyttävät verottomia etuuksia enemmän. Noin 64 prosenttia heidän tuloistaan kattoivat vuoden 2021 julkiset verotiedot.

Lähde ja kuva: Verohallinto

SUOSITUIMMAT