Viime vuonna tehtiin 267 elintarvikkeiden takaisinvetoa – ja tahti kiihtyy


Suomessa vedetään kiihtyvällä tahdilla elintarvikkeita pois myynnistä.

Ruokaviraston mukaan Suomessa vedettiin viime vuonna elintarvikkeita pois markkinoilta 267 kertaa, mikä on kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2019.

Takaisinvetojen määrä on kasvussa nyt jo viidettä vuotta peräkkäin. Vuoden 2020 erityispiirteenä oli intialaisissa seesaminsiemenissä ja niistä tehdyissä tuotteissa todetut etyleenioksidijäämät, joiden vuoksi tehtiin 45 takaisinvetoa. Ilman näitäkin tapauksia takaisinvetoja olisi ollut 11 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

LUE MYÖS: K-ryhmä ja S-ryhmä vetivät myynnistä terveystuoteyhtiön elintarvikkeen – syöpäriski

45 takaisinvetoa elintarvikkeista löytyneiden mikrobien takia

Elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat aiheuttivat vuonna 2020 12,5 prosenttia enemmän takaisinvetoja kuin vuonna 2019. Esimerkiksi salmonellaa löytyi 14 elintarvikkeesta, joista useimmat olivat Euroopasta tuotua lihaa. Nestemäisistä elintarvikkeista löydettiin pakkausta pullistavaa käymistä, joka katsotaan mikrobiologiseksi virheeksi.

Allergisille vaaraa vääristä pakkausmerkinnöistä

38 takaisinvetoa aiheutui viime vuonna elintarvikepakkauksiin kiinnitetyistä vääristä etiketeistä, toiseen tuotteeseen tarkoitetuista pakkauksista tai tarkoittamatta mukaan tulleista allergeeniainesosista tai -jäämistä. Nämä elintarvikkeet aiheuttivat ruoka-aineallergisille terveysvaaraa, vaikka olivat olivat laadullisesti muutoin moitteettomia. Yritys voi ohjata tällaiset tuotteet hyväntekeväisyyteen tai palauttaa myyntiin, jos pakkausmerkinnät korjataan ja kuluttajaturvallisuudesta huolehditaan.

LUE MYÖS: Lidliltä jälleen tuotteen takaisinveto – tuhoa tai palauta

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT