VR sai tarpeekseen: ”Nyt järki käteen”


Luvatta rautateillä liikkuneiden ihmisten aiheuttamat vahingot ovat saaneet Väyläviraston ja VR:n mitat täyteen. Molemmat varoittavat lapsia ja nuoria sekä heidän kasvattajiaan rautatiellä liikkumisen vaarallisuudesta. Radalla liikkuminen sekä raideilkivalta aiheuttavat hengenvaarallisia vaaratilanteita ja voivat myös johtaa satojen tuhansien eurojen vahingonkorvausvastuuseen, jolta ikä ei suojaa.

Nuorten asiaton radalla liikkuminen, ilkivalta ja muu häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet loppukesän aikana koko Suomessa. Väylävirasto ja VR ovat huolissaan nuorten turvallisuudesta ja muistuttavat yhdessä vanhempia ja kouluja siitä, että radalle ei ole ulkopuolisilla mitään asiaa.

Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on hengenvaarallista ja laissa kiellettyä. Asiattomasta radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen tai poliisille ja siitä rangaistaan sakoilla.

– Usein huonot ideat saadaan, kun joukossa tyhmyys tiivistyy. Luvaton liikkuminen ja ilkivalta radalla eivät ole leikkiä, vaan siellä on muiden turvallisuuden lisäksi omakin henki uhattuna. Otetaan järki käteen ja jätetään rata rauhaan, vaatii turvallisuus- ja johtamisjärjestelmäosaston apulaisjohtaja Tomi Kangas Väylävirastosta.

Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on vähintään useita satoja metrejä. Lisäksi junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä.

– Junan alle jääminen ei ole ainoa riski rautatiealueella, vaan myös ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ihmisen ei tarvitse edes koskea ajolankaan sähköiskun saadakseen, sähkö vahingoittaa helposti kauempaakin, kertoo VR:n matkustajaliikenteen turvallisuuspäällikkö Toni Pelin.

Radalle ei saa viedä mitään – ikä ei suojaa vahingonkorvausvelvollisuudelta

Asiattoman oleskelun lisäksi havainnot kertovat myös esimerkiksi esineiden asettamisesta kiskoille sekä vahingonteoista laiturialueilla. On hyvä muistaa, että ikä ei suojaa tekijää vahingonkorvausvelvollisuudelta. Mahdolliset sakot tai vahingonkorvaukset päätyvät alaikäisen tapauksessa vanhempien maksettavaksi.

– Ilkivalta, esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavien vaaratilanteiden lisäksi viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisen. Korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia, Kangas huomauttaa.

Väylävirasto ja VR korostavat, että kasvattajien on tärkeää keskustella lasten ja nuorten kanssa rautatieturvallisuudesta, jotta nämä ymmärtävät radalla liikkumisen ja ilkivallan vaarat.

Lähde ja kuva: VR

SUOSITUIMMAT