WWF:n Norppalive on palannut – nyt mukana myös äänet!


WWF tiedottaa avanneensa tänä aamuna suositun Norppaliven. Suloisten saimaannorppien elämää Saimaan rantakivillä voidaan taas seurata suorassa lähetyksessä.

Nyt jo kuudennen kerran suora lähetys Saimaalta tuo norpat koteihimme. Katso Norppalive-lähetystä yläpuolelta.

Norppalive on kerännyt vuosien saatossa lähes 10 miljoonaa katselukertaa tarjoamalla ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kurkistamaan norppien elämää rantakivillä. Norpat tulevat kiville kuivattelemaan turkkiaan ja raaputtelemaan talvikarvaansa pois toukokuun aikana.

norppalive-wwf

Tämän vuoden uutuutena on Norppalive-lähetykseen mukaan otettu ääni, joka tuo luonnon entistä lähemmäs katsojaa. Entisten vuosien tapaan kamera on suunnattu samoille Saimaan rantakiville.

– Norpat eivät juuri pidä meteliä itsestään, joten mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa. Alueella liikkuu myös veneilijöitä, ja lähetyksessä saattaakin kuulua myös moottorin ääniä. Tämä tuo esiin sen, että ihminen ja norppa jakavat samat vedet, kertoo Luontolive-kameroiden asennuksista vastaava kehityspäällikkö Justus Hyvärinen WWW:n tiedotteessa.

WWF:n mukaan Suomen tunnetuin saimaannorppa Pullervo bongattiin kamerasta norppatutkijoiden toimesta jo ennen kuin lähetys aukesi suurelle yleisölle. Katsojille annetaan vinkiksi, että norppahavaintoja voi tehdä parhaiten aurinkoisella poutasäällä. Karvanvaihtoaika kestää yleensä toukokuun ajan.

Luontolive lisää innokkuutta luonnonsuojeluun

Norppaliven toteutuksessa mukana oleva luontokuvaaja-kalastaja Juha Taskinen iloitsee suosiosta.

– Norppaliven suosio kertoo siitä, että suomalaiset haluavat suojella norppaa. Joskus herkistyn itsekin Norppaliveä katsellessa, se tuntuu siltä kuin istuisi norppaa häiritsemättä viereisellä kivellä hyljettä katsellen, Taskinen kertoo WWF:lle.

Keväisin vuodesta 2016 asti toiminut Norppalive on WWF:n ensimmäinen suora luontolähetys. Sen jälkeen WWF on avannut Luontolive-sivuston, jossa erilaisia luontolähetyksiä on voinut seurata ympäri vuoden. Muun muassa sääksien, kyiden, ahmojen ja naalien elämää on päästy seuraamaan kameran välityksellä. WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder toivoo Luontoliven tuovan luonnon jokaisen lähelle.

– Luontoa voi tutkia myös kameran välityksellä. Samaan aikaan lähetykset edistävät positiivista asennetta luonnonsuojelua kohtaan, Rohweder kertoo tiedotteessa.

Kuvat: WWF

SUOSITUIMMAT