Yle: Ethän sinäkin syyllisty nettikeskusteluissa rikokseen? Jopa 2v vankeutta!


Viime aikoina suomalaisia on puhuttanut muun muassa Joensuussa menehtyneen neljävuotiaan pojan kohtalo. Epäilty rikos on hirvittävä, mutta kaikkeen sekään ei oikeuta.

Pojan murhasta epäiltyjen tietoja, kuten heidän kuviaan ja someprofiileitaan, on levitetty Facebookissa ja keskustelupalstoilla. Tämän jälkeen muut ovat kommentoineet tapausta kovin sanakääntein.

Kirjoittelu voi täyttää kunnianloukkauksen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tai jopa laittoman uhkauksen tunnusmerkit.

– Ihmisten puheet ja etenkin kirjoitukset sosiaalisessa mediassa ovat koventuneet vuosi vuodelta, mutta on syytä muistaa, että jossain tulee se raja vastaan. Mitä tahansa sinne ei voi kirjoittaa, Ylen haastattelema Itä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen muistuttaa.

Esimerkiksi kunnianloukkauksesta voi sakkojen lisäksi joutua maksamaan uhrille korvauksia ja maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

– Tuomioistuimen linjaus on, että niin kauan kuin tuomio ei ole lainvoimainen, väitteitä rikoksesta ei saa esittää, vaikka rikos ja nimikkeet ovat vakavia, Pohjolainen toteaa Ylelle.

SUOSITUIMMAT