Yle: Korona vei entisen Miss Rovaniemen työt – myy nyt seksiä verkossa


Ylen artikkelissa tuodaan esille, että puhe seksityöstä on murroksen kynnyksellä.

Yle haastatteli rovaniemeläistä Saara-Maria Karlström-Rantalaa, 35, joka ei halua tuntea syyllisyyttä eikä häpeää työstään. Hän työskenteli tapahtuma-alan yrittäjänä, mutta koronapandemian myötä työt loppuivat ja jotain muuta oli keksittävä.

Karlström-Rantala kruunattiin vuonna 2014 kotikaupungissaan Miss Rovaniemeksi. Hän sanoo olleensa silloin jopa vähäpukeista esiintymistä vastaan. Nyt, vuosia myöhemmin, häntä harmittaa että ajatus seksin myymisestä yhdistetään yleisesti fyysiseen seksiin.

– Mutta seksiä minä myyn. Se on vain kuvamuodossa. Sanon sen ylpeydellä, hän kertoo Ylelle.

Karlström-Rantala esiintyy kansainvälisellä OnlyFans-sivustolla nimimerkillä theothersideofsarra. Hän kertoo avanneensa sivustolle tilin ja tuottaneensa sinne eroottista sisältöä ensin omaksi ilokseen, mutta sitten siitä tulikin hänen elantonsa. Sivuston ansaintaperiaate toimii siten, että kunkin tilin seuraajat maksavat kuukausimaksua ja halutessaan lisätippejä nähdäkseen pääasiassa seksuaalista materiaalia.

Karlström-Rantala kertoo aloittaneensa ensin kesymmällä materiaalilla, mutta rohkaistuneensa sitten julkaisemaan enimmäkseen videoita, jotka ovat sivuston rohkeimmasta päästä.

Karlström-Rantala uskaltaa puhua seksityöstä omalla nimellään ja kasvoillaan, koska kokee että keskusteluilmapiiri aiheen ympärillä on muuttunut aiempaa avoimemmaksi ja sallivammaksi viimeisen vuoden sisällä.

– Ei voi sanoa, että ajatusmaailma on muuttunut kokonaan, mutta kyllä se voimakkaasti on muuttunut. Ja se on mahtavaa. Työstään saa puhua julkisesti. Siitä saa tykätä, eikä siinä ole hävettävää.

– Minä en vahingoita työssäni ketään ja teen tätä omilla ehdoillani. Toivon, että kaikki voisivat olla samalla viivalla siinä, että voisivat puhua työstään.

LUE MYÖS: Ylen dokumentti: Neljän laudaturin ylioppilas Isa valitsi seksityön – ”En keksi mitään muuta työtä, josta saisin näin paljon palkkaa ja kunnioitusta”

Pohjoismaisesta seksityöstä joulukuussa väitellyt sosiologian tutkija Niina Vuolajärvi vahvistaa Ylelle, että seksityöstä puhuminen on muuttunut vähemmän tabuksi viime aikoina. Hänen mukaansa asiassa on auttanut se, että seksityöläiset ovat uskaltaneet alkaa itse puhua työstään omilla kasvoillaan, mikä pienentää stigmaa.

LUE MYÖS: MN: Kuvataiteilija Iiris Rusi, 29, joutuu elättämään itsensä seksiä myymällä

Karlström-Rantala rahoittaa työllään yhteisöpedagogin opintoja. Hän haluaisi tutkia, miten esimerkiksi Pohjois-Suomen kouluissa puhutaan seksistä ja millaista seksuaalikasvatus on. Kesällä, kun hänellä oli enemmän aikaa julkaisujen tekemiseen, hän kertoo päässeensä ”perusduunarin” ansioihin.

Karlström-Rantalalla on kymmeniä seuraajia, jotka ovat enimmäkseen Suomesta. OnlyFansin suosituimmilla sisällöntuottajilla voi olla tuhansia tuhansia seuraajia.

Karlström-Rantala kertoo olevansa ylpeä itsestään: ensimmäistä kertaa, ehkä koko elämänsä aikana, hänellä on hyvä olla, eikä hän halua tuntea siitä mitään syyllisyyttä.

Lähde: Yle

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT