Yle: Rokottamaton hoitaja aiheutti tartunnan ja kuoleman Eurajoella


Ylen mukaan rokottamattoman hoitajan levittämä koronatartunta johti alkuviikosta iäkkään henkilön kuolemaan Eurajoella.

Henkilö oli vielä äskettäin asunut kotonaan. Hän oli saanut pari viikkoa sitten palvelukeskuksessa koronatartunnan rokottamattomalta hoitajalta.

Keski-Satakunnan soten johtava ylilääkäri Juha Jaatinen ei kommentoi yksittäistä tapausta, mutta hänen mukaansa ongelma on merkittävä työ- ja potilasturvallisuuden kannalta, sillä työnantajan mahdollisuudet ”ovat hyvin ohkaiset” edes selvittää, kenellä työntekijöistä on rokotesuoja.

Tartuntatautilaissa on hoitajille rokote- tai immuniteettivaatimus tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan sekä rokotusvaatimus influenssaa ja hinkuyskää vastaan (vauvoja hoitaville), mutta koronarokotteesta ei ole mitään vaatimusta.

Ylilääkäri Jaatisen mukaan koronarokote ”pitäisi ehdottomasti saada” esimerkiksi vanhuksia hoitavan henkilökunnan pakollisten rokotteiden joukkoon. Hän ihmettelee, miksi vaatimusta ei ole, vaikka ”koko maailma on ollut polvillaan 1,5 vuotta” koronan takia.

Ylen mukaan hoitajaliitto on ”suhtautunut nihkeästi” THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan vaatimukselle pakollisista koronarokotteista hoitajille.

Lähde: Yle

SUOSITUIMMAT