THL ja STM: Rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon jopa 28-kertainen – ”Latviassa täysi paniikki päällä”


STM ja THL kertoivat torstaina tiedotustilaisuudessa Suomen koronatilanteesta.

Toisen rokoteannoksen kattavuus on tällä hetkellä Suomessa 76 prosenttia. Etelä-Karjalassa luku on jo ylittänyt 80 %. Ensimmäisen annoksen saaneista yli 89 % on saanut myös toisen rokotuksen. Nuoremmissa ikäryhmissä kattavuudet ovat nousseet.

”Rokottamattomat ovat ne, jotka sairastuvat”

Viimeisten kahden viikon aikana tartuntojen ilmaantuvuus on ollut suurin 12−49-vuotiailla rokottamattomilla henkilöillä.

THL:n johtava asiantuntijan Mia Kontion mukaan rokoteannoksia on annettu maailmanlaajuisesti 6,7 miljardia ja Suomessa yli 8 miljoonaa. Kontio arvioi, että 80 % rokotekattavuus saavutetaan Suomessa arviolta marraskuun alussa.

– Rokottamattomat ovat ne, jotka sairastuvat, Kontio toteaa.

Johtaja Pasi Pohjola STM:stä vahvistaa, että esimerkiksi Helsingissä rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon on kahden rokotuksen saaneisiin verrattuna 11-kertainen ja vanhemmissa ikäluokissa 28-kertainen.

– Todennäköisyys joutua sairaalahoitoon on merkittävä niillä, jotka eivät ole ottaneet rokotteita, Pohjola sanoo.

Pohjolan mukaan tehohoidossa tyypillinen hoitoa tarvitseva henkilö on ”hieman vatsakas keski-ikäinen mies”.

Suomessa aiotaan antaa kolmas rokoteannos kaikille yli 60-vuotiaille, lääketieteellisille riskiryhmille sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta. Toisen ja kolmannen annoksen välissä tulee olla vähintään kuusi kuukautta.

Erikoissairaanhoidon kuormitus kasvanut

THL:n mukaan erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut viimeisen kolmen viikon aikana erityisesti vuodeosastoilla, 58 potilaasta 103 potilaaseen. Samaan aikaan teho-osastojen potilasmäärät ovat kasvaneet 23 potilaasta 34 potilaaseen. Tehohoitoon tuli viime viikolla 28 uutta koronaviruspotilasta. Erikoissairaanhoidon potilasmäärät vastaavat nykyisellään helmikuun 2021 lopun potilasmääriä. Tautiin liittyviä kuolemia oli 20.10. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 133.

Viime viikon (vko 41) lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 137 potilasta, joista 103 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 34 teho-osastoilla. Viikolla 41 erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 118 uutta koronaviruspotilasta, mikä on yhtä paljon kuin tätä edeltävällä viikolla.

”Latviassa täysi paniikki päällä”

Pohjola varoittaa Latvian tilanteesta esimerkkinä rokottamattomuudesta.

– Latviassa on täysi paniikki päällä. Sairaanhoito on kuormittunut, laitetaan kaupat kiinni, tulee ulkonaliikkumiskielto ja myöskin ravintolat menee kiinni. Tämä korostaa sitä riskiä, Pohjola huomauttaa.

SUOSITUIMMAT