Yle: Tällä huvittavalla tavalla poliisi rajoittaa nuorison juhlimista


Tiesitkö, että poliisilla on sangen kekseliäs tapa rauhoittaa nuorison juhlimista? Tämä tapa on ollut esimerkiksi Espoossa käytössä jo viitisen vuotta. Keinoon turvaudutaan varsinkin koulujen päättäjäisviikonloppuna.

Homma toimii niin, että poliisi rantautuu alueelle, johon nuoret ovat kokoontuneet. Tämän jälkeen nuorille aletaan soittaa klassista musiikkia. Kappaleilla ei kuulemma niinkään ole merkitystä vaan kyse on tyylilajista.

– Panhuilun soitto tuntuu toimivan ja erilaiset vihellykset ja piipitykset, mitä näihin liittyy, Länsi-Uudenmaan poliisin komisario Hannu Väänänen selostaa Ylelle.

– Jostain syystä klassisen musiikin vaikutus on se, että nuoret siirtyvät toisaalle ja hajaantuvat. Pystymme paremmin estämään vaaratilanteet ilman, että nuorten juhlintaan pitää puuttua sen enempää, Väänänen jatkaa.

Hän kertoo rikosten vähentyneen kokoontumistilanteissa merkittävästi, joskus niitä ei tapahdu lainkaan.

Äkkiseltään keino tuntuu huvittavalta, vaikkei itse aihepiirissä mitään hauskaa olekaan. Mieleen tulee poliisiauto, joka kurvaa keskelle nuorisojoukkoa ja ryhtyy huudattamaan klassista musiikkia auton kaiuttimista. Näin homma ei kuitenkaan mene.

Poliisi tilaa paikalle ulkopuolisen ammattilaisen soittamaan musiikkia. Listalla on teostovapaita, yli 70 vuotta vanhoja klassisia teoksia. Musiikkia soitetaan etäältä ja keinoon kuuluu maltillinen volyymi sekä tarpeeksi pitkä soitanta.

Lähde: Yle

SUOSITUIMMAT