Yllättävä ilmiö: Korona iski myös leipomoalaan


Koronan katastrofaalinen vaikutus tapahtuma-, ravintola- ja matkailualoihin on tullut kaikille selväksi, mutta epidemia on laskenut myös monien muiden yritysten myyntiä. Yksi näistä on leipomoala, jonka ongelmat eivät äkkiseltään tulisi mieleen.

– Yhteiskunnan hankalat ajat, kriisit ja laskusuhdanteet näkyvät usein herkkujen kulutuksen kasvuna. Koronakriisin aikana kävi kuitenkin toisin, toteaa Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen yhdistyksen ylläpitämän kotimaisten leipomotuotteiden toimitustilaston perusteella.

Kyse ei ole pelkästään tilaamattomien juhlakakkujen vaikutuksesta, vaan ihan peruspullienkin menekki on laskenut.

– Tästä voisi päätellä, että suomalaiseen kahvileipäkulttuuriin kuuluvat vahvasti sosiaaliset tilanteet. Kun ystäviä, tuttavia ja kollegoita ei voinut tavata kahvilassa, juhlissa eikä työpaikalla, herkuttelutuotteiden ostaminen väheni, Virtanen pohtii.

Toisaalta ilmiötä voi selittää koronan mukanaan tuomalla kotikokkailu- ja leipomisinnostuksella. Joka tapauksessa suomalaiset ostivat viime vuonna kaksi kiloa ulkomaalaisia kahvileipiä henkilöä kohden. Kotimaisia tuotteita puolestaan kului 5,2 kiloa.

– Vaikka kahvilat ja ravintolat edelleen jatkavat rajoitetulla palvelulla, on kotimaisia tuotteita mahdollista suosia aiempaa enemmän ja tukea hankalassa tilanteessa olevia yrittäjiä valitsemalla tilaisuuden tullen kotimaisen tuotteen herkutteluun. Kevät on kausiherkkujen sesonkia. Valitsethan kevään juhliin kotimaisia herkkuja kahvipöytääsi! Leipätiedotus ry:stä kehotetaan.

SUOSITUIMMAT