15 merkkiä, joista tiedät ystävyytenne olevan yksipuolista



On aivan luonnollista, että ystävyydessä on erilaisia kausia.

Välillä toisen elämässä tapahtuu enemmän asioita ja keskustelut pyörivät niiden ympärillä. Joskus ystävyyssuhteet ovat kuitenkin epätasa-arvoisia kaiken aikaa. Suhde on voinut lähteä yksipuoliseen suuntaan jo alusta lähtien tai sitten tilanne on muuttunut matkan varrella.

Women´s Health -lehti on listannut terapeuttien haastatteluiden pohjalta 15 merkkiä, joiden pitäisi saada hälytyskellot soimaan.

1. Välinpitämättömyys

Ystävien kuuluisi olla toistensa tukena tilanteessa kuin tilanteessa. Mikäli ystävyys on yksipuolista, toisen tunteet ja ongelmat jäävät helposti huomioimatta. Jos koet joutuneesi tällaiseen tilanteeseen, sinun pitäisi pystyä kertomaan suoraan, miltä ystäväsi käyttäytyminen tuntuu.

2. Kaikesta päättäminen

Tanssit aina ystäväsi pillin mukaan. Hän päättää, mihin ravintolaan menette, minkä elokuvan katsotte ja milloin on sopiva aika tapaamiselle. Yritä kertoa rohkeasti oma mielipiteesi. Jos sillä ei tunnu olevan merkitystä, asiasta voi päätellä jotain.

3. Yhteydenpito oman mielen mukaan

Soittaako tai viestitteleekö ystäväsi vain silloin, kun hänelle sopii? Tuntuuko, että itse käytät aikaa keskusteluihin, vaikka sitä ei oikein olisikaan? Hätätilanteessakaan vastavuoroisuutta ei kuitenkaan tunnu löytyvän. Jos koet tilanteen epätasa-arvoiseksi, ota asia rohkeasti puheeksi. Mikäli kyse ei ole ollut kiireisen ajattelemattomuudesta, on syytä miettiä suhteen perimmäistä syytä.

4. Vain omista asioista puhuminen

Toiset ovat äänekkäämpiä ja tilaa ottavampia kuin toiset. Mikäli et saa omaa ääntäsi kuuluviin yrityksistä huolimatta, on vakavan pohdinnan paikka. Voit toki miettiä, käyttäytyykö ystäväsi samalla tavalla myös muita kohtaan. Kyse voi olla luonteenpiirteestä, mutta aidossa ystävyydessä asiasta mainitsemisella pitäisi olla vaikutusta.

5. Jatkuva peruminen

Tekeekö ystäväsi vähän väliä ohareita ja peruu viime tingassa sovittuja tapaamisia? Luonnollisesti yllättäviä menoja ja tilanteita tulee, mutta mikäli peruminen ja pompottelu on enemmän sääntö kuin poikkeus, kannattaa olla varuillaan.

6. Parin sanan viestit

Jos ystäväsi vastaa viesteihisi aina vain parilla sanalla, kyse on todennäköisesti yksipuolisesta suhteesta. Häntä ei kiinnosta kertomasi asia, vaan hän haluaa vain hoitaa vastaamisen nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Kannattaa vakavasti miettiä, saatko tällaisesta ystävyydestä muuta kuin mielipahaa.

7. Kuormittaminen

Tuntuuko joskus, että läkähdyt ystäväsi ongelmien alle? Negatiivisista asioista kertomista ja valittamista tulee tuutin täydeltä. Sen sijaan hän ei muista suurin piirtein edes sitä, missä olet töissä. Kuten edellisessä kohdassa, mieti tarkkaan, saatko ystävyydestä minkäänlaista iloa tai tukea.

8. Itsetunnon heikkeneminen

Mikäli ystäväsi saa olosi tuntumaan huonolta säännöllisesti, on syytä vakavasti pohtia koko suhteen heittämistä romukoppaan. Kyse voi olla avoimesta naureskelusta porukassa tai sitten sanattomasta mitätöinnistä, joka ilmenee muun muassa välinpitämättömyytenä.

9. Empatian puute

Aito ystävä ymmärtää toisenkin tuskan. Mikäli ystäväsi ei tunnu ymmärtävän tilannettasi vaikeuksien kohdatessa, vaihtoehtoja on kaksi. Joko et ole hänelle tarpeeksi tärkeä ihminen tai sitten hän on peruskylmä ihminen. Tarvitsetko todella sellaista elämääsi?

10. Et tule kuulluksi

Tällainen ystävä myös usein ottaa yhteyttä vain, kun hänelle itselleen sopii. Joko et tule kuulluksi ollenkaan tai sitten ystäväsi kääntää puheenaiheen itseensä ja ongelmiinsa heti, kun se on mahdollista. Jälleen kerran hälytyskellojen pitäisi kilkattaa.

11. Vähättely

Tuntuuko, että kun kerrot ystävällesi omista ongelmistasi, hän ei kerta kaikkiaan tunnu ymmärtävän? Mikäli sama toistuu kerta toisensa jälkeen, on ”ystävä” syytä laittaa jäähylle. Kaikki suhteet eivät välttämättä toimi kaikista ponnisteluista huolimatta. Joskus on syytä ajatella itseään ja käyttää aikansa sekä energiansa niiden arvoisiin asioihin.

12. Muutut pahantuuliseksi

Yksipuolinen ystävyys ottaa enemmän kuin antaa. Jos huomaat säännöllisesti muuttuvasi huonotuuliseksi keskusteluidenne jälkeen, on syytä nostaa joko kissa pöydälle tai sitten ottaa edellisen kohdan jäähy käyttöön. Mikäli mietit usein ystäväsi vuoksi, että sinussa on jotain vikaa, muista, että vika on silloin aivan jossain muualla.

13. Yhteydenotto vain hädän hetkellä

Ottaako ystäväsi yhteyttä vain, jos hänellä on kriisi meneillään? Hyväntuulisia puheluita ”muuten vain” on turha silloin odotella. Vaihtoehtoisesti kelpaat lapsenvahdiksi, muuttoavuksi ja autokuskiksi, mutta kahvittelukutsuja ei kuulu. Silloin et ole ystävä, vaan ilmainen terapeutti tai työntekijä.

14. Epätasa-arvoisuus

Yksipuolisessa ystävyydessä suhde ei ole tasa-arvoinen. Voit joutua alisteiseen asemaan, jossa yrität epätoivoisesti miellyttää toista. Vaihtoehtoisesti olet tahtomattasi toisen ”yläpuolella”. Joudut ikään kuin vanhemman asemaan, joka ruokkii rahapulaisen ystävänsä ja huolehtii tämän humalaiselta ravintolareissulta turvallisesti kotiin. Mikäli et saa mielihyvää tämäntyyppisestä huoltajuudesta, ota asia jämäkästi puheeksi.

15. Erikoinen tunne

Joskus ei vain osaa muotoilla sanoiksi, mikä mättää. Jos joudut usein pohdiskelemaan välejänne keskustelujenne jälkeen, jokin on todennäköisesti vialla. Yhteydenpidossa on piirteitä, joista et pidä tai vaihtoehtoisesti itsetuntosi on lytätty huomaamattasi.

Lähde: Women’sHealth

SUOSITUIMMAT