3 helppoa keinoa houkutella tärkeitä pölyttäjiä puutarhaan


Pölyttäjät ovat hätää kärsimässä, sillä niiden elinympäristöt kapenevat jatkuvasti. Esimerkiksi Keski-Euroopassa niiden kanta on romahtanut monilla alueilla. Hyönteisten elämästä on tullut haastavaa yksipuolisen luonnon ja torjunta-aineiden käytön seurauksena.

Seuraukset ovat jo nyt nähtävillä, esimerkiksi lintukantojen pienenemisen kautta. Jos pörriäiset häviäisivät maailmasta, loppuisi suurin osa muustakin elämästä, sillä ravintoa ei enää olisi. Pölyttäjien hyvinvointi on siis meidän kaikkien hyvinvointia.

Tässä muutamia vinkkejä miten voit tehdä puutarhastasi pölyttäjäystävällisen; auttaaksesi mehiläisiä, perhosia ja muita välttämättömiä hyönteisiä.

Älä käytä torjunta-aineita

Torjunta-aineet eivät ole kovin valikoivia sen suhteen mitä ne tappavat. Torjuessaan yhden tuhoeläimen, ne saattavat samalla tappaa muutamia pölyttäjiä. Jos sinun on pakko käyttää torjunta-aineita, käytä mahdollisimman myrkytöntä vaihtoehtoa ja seuraa käyttöohjeita huolellisesti.

Jos mahdollista, tuhoeläimet on paras poistaa käsin. Esimerkiksi etanat voi käydä poimimassa pimeäntulon jälkeen, jolloin ne ovat aktiivisimmillaan. Kerää ne astiaan ja vapauta takaisin luontoon kauempana kasvimaastasi.

Istuta mahdollisimman laaja valikoima eri kasveja

On sanomattakin selvää, että on tarpeen istuttaa useita kasveja, mutta monimuotoisuus on myös erittäin tärkeää.

Vaihtele värejä: mehiläisillä on kokoonsa nähden hyvä näkö, ja niitä houkuttelevat etenkin violetit ja siniset kukat. Muita pölyttäjiä, kuten perhosia kiinnostaa toisen väriset kukat.

Sekoita kukkia ja kasviksia luodaksesi mahdollisimman monimuotoinen puutarha. Hyönteiset pitävät monista yrteistä, ja nämä sopivan usein hyvin kasvimaahan ja sen ympärille. Pörriäiset tarvitsevat ruokaa myös keväällä ja syksyllä, joten pidä tämä mielessäsi, kun suunnittelet puutarhasi istutuksia.

On hyvä jättää osa puutarhastasi siistimättä: anna ruohon kasvaa pidemmäksi äläkä haravoi lehtiä liian ahkerasti, sillä tämä voi auttaa pölyttäjiä.

Jätä ulos vesiastia

On helppo unohtaa, että hyönteiset tarvitsevat vettä. Jos ne eivät löydä sitä puutarhastasi, niiden täytyy mennä muualle.

Jätä ulos vesiastia, tai matala kukkaruukku jossa on vettä, tehdäksesi puutarhastasi kaikin puolin pölyttäjäystävällisen. Tarkasta astia muutaman päivän välein ja lisää vettä tarvittaessa. Mehiläiset ja ötökät tarvitsevat istuinpaikan kun ne juovat. Joten jos voit, laita astiaan kiviä jotka ylettyvät veden pinnalle, tarjotaksesi niille sopivan istumapaikan.

Lähde: Silversurfers

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT