4 syytä, miksi hiuksesi saattavat olla ohenemassa



Hiusten oheneminen voi johtua monenlaisista syistä, kuten esimerkiksi geeneistä, ruokavaliosta, stressistä tai sairaudesta. Hiusten oheneminen ei ole pelkästään miesten ongelma. Naiset menettävät myös hiuksiaan, ja vaikkakin kyseessä on yleensä pienimuotoisemmasta hiustenlähdöstä, voi se olla aivan yhtä stressaavaa.

Syyt hiusten ohenemisen taustalla voivat vaihdella yksinkertaisesta ja väliaikaisesta – kuten silloin, kun kyseessä on vitamiinipuutos – monimutkaisempiin terveysongelmiin. Hiusten oheneminen on erittäin tavallista ja voi johtua geeneistä, terveydestä tai ruokavaliosta. Onneksi on aina keinoja parantaa tilannetta, vaikka hiustenlähtöä ei voitaisikaan parantaa. Tässä neljä syytä sille miksi hiuksesi tippuvat tai näyttävät olevan ohenemassa:

Stressi

Onnettomuuden, sairauden tai leikkauksen aiheuttama stressi, kuten myös tietyt lääkkeet, erittäin voimakas laihduttaminen tai krooninen stressi ja ahdistus voivat johtaa akuuttiin telogeeniseen hiustenlähtöön. Hiuksia voi lähteä reilusti kaikkialta päänahasta. Telogeenisestä hiustenlähdöstä voi kärsiä sekä miehet että naiset. Kyseessä on tila, joka heijastelee kehon yleistä vointia, joten jos stressin saa hallintaan, tilanne voi normalisoitua. Hiukset alkavat yleensä kasvaa uudelleen puolen vuoden kuluttua. Biotiinia sisältävät hiusravinteet voivat auttaa kasvuprosessissa, sillä ne tukevat hiusten hyvinvointia.

Ruokavalio

Hiusten karvatupet ovat metabolisesti aktiivisin osa kehossa, ja kalorivaje, proteiinivaje sekä ravintoaineiden puutteet voivat vaikuttaa hiusten kasvuun. Pitkäaikainen hiustenlähtö voi esimerkiksi johtua matalista rautavarastoista, mikä on yleisempää naisilla. On myös näyttöä siitä, että D-vitamiinin puute voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja muita hiusongelmia. D-vitamiini stimuloi hiusten kasvua karvatupissa, joten sen puute voi vaikuttaa hiuksiin. Toinen vitamiini jonka puute on yhdistetty hiusten tippumiseen, on B12.

Kilpirauhasen ongelmat

Kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta voivat molemmat aiheuttaa hiusten ohenemista ja tippumista, koska häiriintynyt hormonitoiminta vaikuttaa hiusten kehittymiseen. Kun hius tippuu, sen tilalle ei välttämättä kasva uutta hiusta, mikä voi aiheuttaa hiusten ohenemista.

Ikä, geenit ja hormonit

Kaljuuntumista, eli alopeciaa voi esiintyä niin mielillä kuin naisilla. Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa ohimoilta ja päälaelta, ja johtaa yleensä koko päälaen kaljuuntumiseen. Noin puolet viisikymppisistä miehistä potee miestyyppistä kaljuuntumista.

Ikä, geenit ja testosteronin määrä liittyvät kaikki kaljuuntumiseen, mutta sen perimmäistä syytä ei tunneta. Tutkimusten mukaan kaljuuntuminen voi johtua yliherkkyydestä dihydrotestosteronille, joka tukee hiusten ja karvojen kasvua.

Naistyyppisessä kaljuuntumisessa on samanlaisia piirteitä, tosin kaljuuntuminen jättää yleensä ohimoiden ja otsan hiusrajan ennalleen, eikä johda totaaliseen kaljuuntumiseen. Sen sijaan hiukset vain ohenevat päälaelta. Kaljuuntumista esiintyy naisilla yleensä vaihdevuosien jälkeen, kun kehon estrogeenitasot madaltuvat ja testosteronintasot ovat korkeammalla.

Hormonaaliset muutokset voivat kuitenkin aiheuttaa alopeciaa missä iässä tahansa. Nuoremmilla naisilla hiusten harveneminen pysyvästi voi olla merkki munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Jos hiusten lähtö huolettaa, tai huomaat laikuittaista hiusten ohenemista, käy lääkärin puheilla.

Lähde: Silversurfers

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT