9 vinkkiä, joilla vältyt huijatuksi tulemiselta Black Weekillä


Tekoälyä käyttävät verkkohuijarit vaanivat hyväuskoisia Black Fridayn tarjoustenmetsästäjiä. Näillä Kilpi-sovelluksen neuvoilla vältät huijareiden uhriksi joutumisen.

1

Tarkista verkko-osoite

Älä mene verkkokaupan sivuille hakukoneen tai viestinä tulleen linkin kautta, vaan kirjoita oikea osoite selainrivillesi.

2

Yhteystietona pelkkä sähköposti – vaaran merkki!

Jos verkkokauppa ilmoittaa ainoaksi yhteystiedokseen sähköpostiosoitteen tai yhteydenottolomakkeen, suhtaudu siihen varauksella. Huom: Pankit tai tai viranomaiset eivät pyydä asiakkaita kirjautumaan verkkosivuilleen sähköpostitse. Älä klikkaa epäilyttävältä vaikuttavan viestin sisältämää linkkiä.

3

Huono suomen kieli paljastaa huijauksen

Tutki viestin suomen kieltä: jos siinä on selkeitä kielioppivirheitä, se on todennäköisesti huijaus. Myös visuaalinen ilme ja kuvavalinta voi paljastaa sen väärennökseksi.

Nyt liittymä Telialta – heti 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle, tästä kauppaan

Tekoäly auttaa huijareita tekemään yhä uskottavampia viestejä, joten huijausten tunnistaminen muuttuu yhä vaikeammaksi.

4

Älä lähetä kuvia henkilöllisyysasiakirjoistasi tuntemattomalle

Tähän virheeseen on moni langennut kohtalokkain seurauksin.

5

Käytä luottokorttia

Jos olet joutunut huijauksen kohteeksi, voit vaatia hyvitystä luottokorttiyritykseltä.

6

Älä aliarvioi huijareita

Huijareilla on käytössään uusin tekniikka ja he ovat valitettavan kekseliäitä toiminnassaan. Osa heistä lähestyy väittämällä olevansa ”tietoturva-asiantuntijoita” ja huomanneensa tililläsi ”epämääräistä toimintaa”. Eli huijarit lupaavat pelastaa sinut huijareilta!

7

Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se on huijaus!

Jos verkkotarjous vaikuttaa liian hyvältä esimerkiksi liian alhaisen hinnan takia (tai se on jopa ilmainen!), hälytyskellojen pitäisi soida heti.

8

Älä häpeä huijatuksi tulemista vaan toimi!

Jos kuitenkin pääsee käymään niin, että sinua huijataan luovuttamaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksesi, ota heti yhteys pankkiin. Sen jälkeen kannattaa tehdä rikosilmoitus. Älä häpeä tilannetta, vaikka se kiusallinen onkin. Toimimalla ripeästi autat myös muita kuluttajia.

Nyt liittymä Telialta – heti 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle, tästä kauppaan

9

Käytä suojausta

Markkinoilla on digipalveluja, joilla voit suojautua huijareiden yrityksiltä. Esimerkiksi Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja sähköpostit jo etukäteen.

Nyt liittymä Telialta – heti 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle, tästä kauppaan

SUOSITUIMMAT