Bambua sisältävät astiat sittenkin terveysuhka?



Maailmalla on viime vuosina ryhdytty aktiivisesti vähentämään kertakäyttöisen muovin kulutusta. Ympäristöteot ovat yhä useammalle sydämen asia ja niinpä kauppoihin ilmestyneitä bambuastioita ostetaan mielellään. Muovilusikat ja -haarukat ovat ehkä joiltain osin syrjäytetty ekologisemmilla vaihtoehdoilla, jotka on valmistettu joko bambusta tai ne sisältävät muovin lisäksi bambua.

Kertakäyttöastiat on valmistettu perinteisesti muovista ja uusissa ekologisemmissa vaihtoehdoissa muovimassaan on lisätty bambu- tai riisijauhoa. Tämä tietysti vähentää tuotteen sisältämän muovin määrää. Mutta voiko tällaisessa materiaalissa piillä myös terveysriski? Jännittävän riskin voi puolestaan käydä ottamassa vaikkapa nettikasinot-sivustoilla.

Bambu/muovi -sekoitteesta valmistetut kertakäyttöastiat kuulostavat hyvältä ja ekologiselta vaihtoehdolta, mutta kun asiaa selvittää hieman tarkemmin, onko asia kuitenkaan näin ekologinen?

Mistä on kyse?

Muovin ja bambun yhdistelmästä valmistetut mukit tai lautaset ovat nostaneet suosiotaan, sillä niiden sisältämä vähäisempi muovin määrä houkuttaa ihmisiä käyttämään kyseisiä tuotteita muovin sijaan. Muovin vähentäminen on koko maailmanlaajuinen ympäristöteko, johon kaikki haluavat osallistua.

Euroopan komissio totesi kuitenkin jo vuoden 2020 loppuvaiheilla, että muovi/bambu -yhdistelmällä valmistetuista astioista voi vapautua muunmuassa formaldehydiä, joka on ihmiselle haitallista. Toinen, tällaisista astioista vapautuva haitallinen aine on melamiini. Astioihin lisätty kasvikuitu voi kuumentuessaan vapauttaa haitallisia aineita jopa enemmän kuin pelkästä muovista valmistetut astiat. Kasvikuitu on muovia liukenevempi materiaali. Moni tällaisista materiaaleista astioita valmistava valmistaja ei ole alunperinkään selvittänyt materiaalien hyväksyntää elintarvikekäytössä.

Voiko tällaisia astioita sitten löytyä Suomenkin kaupoista? Kyllä voi. Ruokaviraston mukaan kaupoista on saatavana muoviastioita, jotka on jo vaarallisiksi todettuja. Tällaisia voivat olla muovin ja jonkinlaisten kasvikuitujen yhdistelmästä valmistettuja take away -mukeja ja lasten ruoka-astioita. EU:n alueella ei ole sallittua yhdistää muovia ja bambu- tai riisijauhoa. Mikäli kuluttaja törmää tällaiseen tuotteeseen ja tulee ostaneeksi sellaisen, voi hän Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntijan mukaan palauttaa tuotteen ostopaikkaan ja saada rahansa takaisin.

Mutta ovatko kaikki muovin ja kasvikuitujen yhdistelmällä valmistetut astiat vaarallisia? Eivät ole. Vaarallisuus ei siis koske kaikkia tuotteita. Kasvikuituja voidaan nimittäin sekoittaa muovin kanssa turvallisestikin.

Kuinka laaja ongelma on Suomessa?

Suomen kaupoista löytyy yleisesti paljon haitallisesta kasvikuitujen ja muovin yhdistelmästä valmistettuja astioita. Maaliskuussa tehdyssä tutkimuksessa löydettiin jopa parisenkymmentä suomalaista kauppaa, joissa kyseisiä tuotteita myytiin. Ongelma kuitenkin halutaan poistaa ja työtä tehdään, jotta tällaiset tuotteet saataisiin pois kaupoista mahdollisimman pian.

Kasvikuitujen ja muovin yhdistelmää on mainostettu ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, jolloin asiakkaat totta kai ovat olleet kiinnostuneita tuotteista. Mainonta on kuitenkin ollut hyvin harhaanjohtavaa, sillä kyse ei suinkaan ole biohajoavista tuotteista. Tuotteet sisältävät muovia, vaikka niissä olisi seassa muuta materiaalia.

Asia on ongelmallinen siinäkin suhteessa, että joissain tapauksissa kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, mitä tuotteita kuuluisi välttää. Tuotteet voivat poiketa ulkonäöllisesti toisistaan eli markkinoilla on sekä bambuastioilta että muovilta näyttäviä tuotteita.

Ruokavirasto on ilmoittanut verkkosivuillaan jo vuoden 2020 lopulla, että maahantuojien on lopetettava kyseisten tuotteiden maahantuonti Suomeen, sillä ne ovat määräysten vastaisia. Kaikki tähän mennessä Suomeen tuodut tuotteet pyritään saamaan pois kauppojen hyllyiltä.

Terveyshaittoja

Mitä terveyshaittoja muovin ja bambu- tai riisijauhon sekoituksesta valmistetuilla astioilla voi olla? Tällaisten astioiden lyhytaikaisesta käytöstä ei ole todettu terveyshaittoja. Haittoja voi ilmetä pitkäaikaisen ja toistuvan käytön yhteydessä.

Tällaisten astioiden aiheuttamia terveyshaittoja ovat muunmuassa ongelmat munuaisissa. Munuaiskiviä on tavattu. Myös munuaissyöpä on riski. Formaldehydi on syöpää aiheuttava aines. Kyseinen aines voi aiheuttaa myös vaurioita ihmisen perimään, joten mistään lievistä haittavaikutuksista ei ole kyse.

Kasvikuitujen ja muovin sekoituksesta valmistettuja asioita olisi siis syytä välttää.

Eri materiaaleja maailmalla

Pelkästä bambustakin valmistetaan ympäristöystävällisiä astioita, joita voi käyttää turvallisesti. Jos astian materiaali ei ole muovin ja bambun sekoite, on materiaali turvallisempi. Bambusta valmistettuja lautasia ja aterimia onkin nähty Suomessa jo useissa kaupoissa.

Myös muovilla pinnoitettuja bambuastioita on tavattu ja myös nämä ovat turvallinen valinta. Näissä bambua ja muovia ei ole sekoitettu toisiinsa, vaan ne toimivat erillisinä materiaaleina.

Myös puisia aterimia on nähty Suomenkin kaupoissa. Nämä ovat täysin maatuvia vaihtoehtoja ja siksi moni suosii juuri tällaisia astioita esimerkiksi mökkikäytössä.

SUOSITUIMMAT