Eikun hamstraamaan: Kohta meillä onkin kahvipula!


Etelä-Amerikassa sijaitseva Brasilia on maailman suurin kahvintuottajamaa, ja seuraavaa satoa uhkaa kuivuus. Saatavuus ei yllä maailmalla kulutuksen tasolle ja tämä saattaa tietää sitä, että kahvin hinta kallistuu entisestään.

Caffin kahviasiantuntija Petri Nieminen kertoo haastavista ajoista:

– Nyt meillä paahtimoissa ollaan veitsen terällä. Hintatason ennakoiminen on vaikeaa. Paahtimoiden pitää miettiä, miten ne turvaavat raakakahvin saannin ja millä hinnalla.

– Kuluttajien kohdalla talven hintataso realisoituu, kun paahtimot ostavat uutta satoa varastoihinsa syksyn aikana. Jos Brasilian säät eivät parane, veikkaan että Suomessa kahvikupillinen kallistuu edelleen.

Kahvin kulutuksen uskotaan lisääntyvän kuluvana vuonna yli kolme prosenttia maailmassa ja jotta markkinat olisivat tasapainossa, niin kahvin tuotannon pitäisi myös kasvaa.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kahvisato saattaa huonon alkukauden takia yltää tänä vuonna enimmillään viimevuotiseen tasoon. Näin tarjonta ei tule kattamaan kulutuksen kasvua maailmalla ja kahvista tulee pula ensi vuonna.

Paahtimoiden energiakustannukset vaikuttavat myös kahvin hintaan.

– Kustannusten nousu pakottaa paahtimot mahdollisesti nostamaan edelleen hintojaan. Erityisesti maakaasu ja sähkö vaikuttavat kustannuksiin, Nieminen toteaa.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT