Elokuu tuo tapahtumat takaisin Turkuun – tässä koko lista


Koronakevään rajoitukset hiljensivät tapahtumatoiminnan sekä Turussa että ympäri maailmaa. Nyt tapahtumat heräävät eloon, kun kokoontumiset ja suuremmatkin yleisötapahtumat taas sallitaan. Turun kesälomakausi päättyy vilkkaaseen elokuuhun, jossa tapahtumia riittää ruuhkaksi asti. Yleisöä muistutetaan kuitenkin pitämään mielessä hygieniasäännöt, pesemään käsiä ahkerasti ja säilyttämään turvavälit mahdollisimman tarkkaan.

Turun kaupungille on jo tullut kysymyksiä liittyen Helsingin Sanomien uutiseen, jossa käsiteltiin ulkomaalaisten turistien vierailuja Turun linnassa.

Turun kaupungin mukaan koronaepidemiaa hillitään poikkeusolojen jälkeen normaaliolojen lainsäädännön ja viranomaisten suositusten puitteissa.

– Poikkeusolojen päätyttyä ja koronaepidemian tässä vaiheessa viruksen leviämistä hillitään riittävillä turvaväleillä ja oikeanlaisella käsi- ja yskimishygienialla sekä oireisten henkilöiden testaamisella ja nopealla tartuntaketjujen jäljityksellä. Mikäli Suomeen saapuvalla on lain mukainen oikeus tulla maahan, emme voi estää vierailuja matkailukohteissa, toimialajohtaja Riitta Liuksa Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sanoo.

Kesäfestareiden lyhyt oppimäärä

Kesän ensimmäisenä soi Kupittaanpuistossa Aura Fest, joka juhlii kymmenettä juhlavuottaan 1.–2.8. Ohjelmiston täyttävät kotimaiset suosikkiartistit kuten JVG, Sanni, Teflon Brothers ja Evelina. Oluen ystäviä hemmotellaan kahdella tapahtumalla. Ølfest täyttää Vanhan Suurtorin 7.–8.8. ja Suuret Oluet, Pienet Panimot tuo erikoisoluet uuteen tapahtumapaikkaan, Mannerheiminpuistoon 13.–15.8. Kaarinan Saaristo Open järjestetään 27.−29.8.

Uudet heinäkuussa avatut terassialueet viihdyttävät turkulaisia live-esityksineen Tuomiokirkkotorilla sekä Hämähäkkitontilla. Tarjolla on ruokaa, juomaa ja jäätelöä useiden ravintola-alan toimijoiden yhteisponnistuksella. Logomon terassin kesäilloissa esiintyvät tunnetut artistit elokuun alkupuolelle saakka.

Turun Taiteiden yö järjestetään sittenkin

Turun Taiteiden yö 2020 on jo ehditty kertaalleen perua koronavirustilanteen takia. Valtioneuvosto ja aluehallintovirasto ovat nyt lieventäneet elokuussa järjestettävien yleisötilaisuuksien rajoituksia, mikä tarkoittaa sitä, että Taiteiden yön ohjelmaa voidaan järjestää näiden rajoitusten puitteissa. Turun Taiteiden yön tapahtumapäivä on torstai 13.8.

Taiteiden yö -tapahtuman yhteydessä järjestetään aiempien vuosien tapaan Aurajokivarressa myös käsityöläismarkkinat. Myyntialue sijoittuu Läntiselle Rantakadulle välille Aurakatu–Herrainpolku. Tänä vuonna käsityöläismarkkinat järjestetään neljän päivän ajan (torstai–sunnuntai).

Samaan aikaan Turun Taiteiden yön kanssa järjestetään myös Kalevan kisat. Torstai 13.8. on kisojen avajaispäivä, ja tapahtuma-alue sijoittuu Paavo Nurmen stadionille.

Suurta urheilujuhlaa

Yleisurheilun ystävät saavat makeaa mahan täydeltä, kun Kalevan Kisat saapuu Turkuun 13.–16.8. ja aiemmin samalla viikolla 11.8. kisataan Paavo Nurmi Games. Yhdessä nämä kaksi urheilun supertapahtumaa muodostavat penkkiurheilijan unelmaviikon, jota seurataan tiiviisti sekä paikan päällä Paavo Nurmen stadionilla että television välityksellä kotisohvilta.

Myös harrastajat ja kuntoilijat pääsevät kisaamaan useissa juoksukisoissa. Leikkimielellä liikutaan Colour Obstacle Rush -tapahtumassa, joka pärskäyttää väriä ja vauhtia elämään Metsämäessä 15.8. Sopii vaikka koko perheen loman lopetukseen.

Tulosta hakeville sopivat Aurajoen Yöjuoksu ja Paavo Nurmi Marathon, jotka yhdistyvät tänä vuonna suuremmaksi kokonaisuudeksi 21.–22.8. Peräkkäisinä päivinä juostaan lyhyemmät matkat Turun keskustassa sekä Aurajokirannassa. Maratoonareiden reitti kiertää aina Ruissaloon asti.

Keskiaikaa ja vauhdin hurmaa

Kesän hurjimmat taistelut nähdään jälleen Turun linnan turnajaisissa 20.–23.8., kun Linnan puiston valtaavat ritarit haarniskoineen ja hevosineen. Historiallisten taistelulajien mestaruuksia ratkotaan lajeissa nimeltä jousting, buhurt ja pitkämiekka. Mitä ne ovat? Siitä kannattaa mennä paikan päälle ottamaan selvää ja tutustua myös muuhun markkinameininkiin tapahtuma-alueella. Maksuton tapahtuma sopii koko perheelle.

Koko perheen tapahtuma on myös Jarno Saarisen muistoajona ajettava Itäharjun ajot 23.8., jossa päristellään vuotta 1972 vanhempien vuosimallien ajokeilla. Mukana Itäharjun katuradalla on kymmeniä pyöriä ja autoja.

Hyviä tekoja Itämeren hyväksi

Itämeripäivä juhlistaa omaa mertamme torstaina 27.8. Teemapäivä kannustaa konkreettisiin tekoihin Itämeren hyväksi ja lisää tietoutta merien suojelusta. Turussa Itämeripäivän ohjelmaan kuuluu monenlaisia tapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja tempauksia, joihin osallistuminen on pääosin maksutonta. Ravinteiden poistoon merestä voi osallistua lähikalahaasteen kautta ja syödä Itämerellä pyydystettyä kalaa. Illan huipentaa Archipelago Sea Jazz -konsertti huoltoalus M/S Roopen kannella.

Itämeripäivä liittyy osaltaan myös 27.–28.8. kolmatta kertaa järjestettävään Eurooppa-foorumiin, jonka teemana on Suomen EU-jäsenyyden 25-vuotisjuhlavuosi. Keskusteluissa käydään rakentavaa vuoropuhelua Euroopasta sekä Euroopan unionin merkityksestä ja kehityksestä. Ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta, mutta toteutuu tänä vuonna suurelle yleisölle verkon välityksellä.

Tapahtumia elokuussa 2020

Muutokset elokuun tapahtumatietoihin ovat mahdollisia. Tarkat tiedot löytyvät tapahtumajärjestäjien omilta sivuilta.

Kuva: Wikimedia Commons

SUOSITUIMMAT