Entinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen joutui nettihuijarin uhriksi: ”Tuntuu aika nöyryyttävältä”


Vasemmistoliiton kansanedustaja sekä entinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoo Facebookista joutuneensa nettihuijarin uhriksi.

– Mua huijattiin. Tai jouduin petoksen uhriksi. Enkä todellakaan ole ainoa, Pekonen kirjoittaa.

Pekonen tuo esille arvion, että vuosittain kymmenet tuhannet suomalaiset joutuvat petoksen uhreiksi erilaisten nettihuijausten kautta, joista monet liittyvät kaupankäyntiin netin myyntipalstoilla.

Pekonen kertoo etsineensä jo vuoden verran Timeline-nimistä lautapeliä erilaisilta kirpputoreilta. Hän sanoo laittaneensa viime viikolla ”eräälle suositulle osto- ja myyntisivulle” ilmoituksen pelistä, ja pian siitä jo tulikin tarjous.

– Ilahduin toki aivan valtavasti! Etsintä oli päättynyt. Muutenkin on hyvä, että jollekin tarpeettomaksi käynyt tavara saa uuden elämän uudella omistajalla.

– Myyjä lupasi lähettää minulle tuotteen, kunhan maksan postimaksut. Mikäs siinä, siirsin kauppahinnan postikuluineen tämän tyypin tilille ja jäin innolla odottamaan pakettia.

– Alkuviikosta kyselin myyjältä, joko hän on saanut pelin postiin. Viesti luettiin, mutta vastausta en saanut. Epäilykseni heräsivät.

– Kävin katsomassa, että onko maksu lähtenyt myyjälle ylipäätään. Huomasin, että maksun saajan nimi olikin aivan eri kuin myyjän nimi. Kysyin kuitenkin vielä, että olenhan maksanut rahat oikealle tilille – ei vastausta.

– Olin siis tullut huijatuksi. Tuntuu aika nöyryyttävältä.

Pekonen myöntää, että vaikka rahallinen menetys ei ollut suuri, henkinen kolaus yllätti.

– Tunnen vähän häpeää. Miten olinkaan näin tyhmä? Miksi en varmistanut myyjän henkilöllisyyttä? Miksi en pyytänyt valokuvaa pelistä? Ja samaan aikaan järki sanoo, etten ole tehnyt mitään väärää. Luottamus ihmisiin on lähtökohta, ja tässä tapauksessa mikään ei antanut aihetta epäillä huijausta.

Pekonen on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen ja ilmoittanut siitä myyntisivuston ylläpitäjille. Hän kehottaa muitakin tekemään samoin, jotta muut voisivat välttyä huijatuksi tulemiselta.

Pekonen sanoo, että eniten häntä kuitenkin tapauksessa harmittaa se, ettei hän vieläkään ole löytänyt tavoittelemaansa peliä, ja pyytää siitä uusia tarjouksia.

Alla Aino-Kaisa Pekosen Facebook-julkaisu.

SUOSITUIMMAT