Etätöistä aiheutuu huomaamaton terveysuhka putkistoihin – muista kahden minuutin sääntö!


Koronapandemian aiheuttamien rajoitusten myötä hallitus kehotti suomalaisia siirtymään etätöihin, jos se vain työn suorittamisen kannalta oli mahdollista. Tästä johtuen suuri määrä suomalaisia siirtyi etätöihin ja lukuisat kiinteistöt ovat jääneet lähes tyhjilleen.

Toimistoista on siirrytty etätöihin, kirjastot ja uimahallit ovat olleet suljettuina, koulut ja päiväkodit ovat olleet pääosin tyhjillään. Tällöin rakennuksen vesijohtoihin jäänyt vesi on seissyt järjestelmissä koko käyttökatkon ajan tai veden vaihtuvuus on ollut huomattavasti normaalia vähäisempää. 

Käyttämättömänä olleissa putkissa seisoneesta vedestä aiheutuu vaara, josta monet eivät tiedä. Seisovassa vedessä nimittäin bakteerien kasvu lisääntyy ja veteen voi alkaa liueta aineita kiinteistön putkistosta.

Putkistossa seisova vesi on otollinen kasvualusta esimerkiksi legionellabakteerille, joka voi aiheuttaa rajua keuhkokuumetta. Legionellalajeja tunnetaan yli 60, joista puolet voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Legionellainfektiot ovat harvinaisia, mutta voivat olla hyvinkin vakavia.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tiedottaa, että seuraavat asiat kannattaa huomioida vähällä käytöllä tai käyttämättä olleita kiinteistöjä tai tiloja käyttöön otettaessa:

  • Kaikista vesipisteistä juoksutetaan ensin kuumaa ja sitten kylmää vettä vähintään 2 minuutin ajan. Jatka juoksutusta, kunnes mahdollinen ummehtunut haju tai havaittava väri poistuu, ja vesi kirkastuu.
  • Lämpimän veden pitää saavuttaa mieluiten yli 55 asteen lämpötila. Jotta kiinteistön koko vesijohto tulee huuhdeltua, juoksutus aloitetaan vesijohtoverkostoa lähimmästä hanasta ja siitä edetään järjestelmällisesti kauimpaan hanaan.
  • Kiinteistöjen omat vesisäiliöt tulee tyhjentää ja täyttää uudelleen. Lämminvesivaraajan vesi kuumennetaan vähintään 60 asteeseen ennen muita toimenpiteitä.
  • Tarkista, että kiinteistön sulkuventtiili ei ole alkanut vuotaa. Varmista kiinteistön omien vedenkäsittelylaitteiden tms. toiminta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan legionellabakteerit pysyvät hengissä ja lisääntyvät vesijärjestelmissä veden lämpötilan ollessa 20–45 °C:n välillä, joten vettä kannattaa juoksuttaa mielellään päivittäin.

Lähteet: HSY, THL

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT