Hallitus: Uhrin sukupuolen pitää vaikuttaa rikostuomion pituuteen


Hallitus teki tänään lakiesityksen, jonka mukaan rikoslakiin lisätään rangaistuksen koventamisperusteeksi sukupuoli. Tällä halutaan puuttua tehokkaammin rikoksiin, joiden uhri valikoituu sukupuolen perusteella.

– Kyseessä on tärkeä uudistus, sillä esimerkiksi naisten riski joutua viharikosten, järjestelmällisen maalittamisen tai muun vihapuheen kohteeksi on suuri. Meidän on varmistettava, että lainsäädännön puitteissa pystymme tunnistamaan sukupuoleen perustuvia viharikoksia ja tarjoamaan uhreille tukea, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen toteaa.

Tällä hetkellä Suomen lainsäädännössä rangaistuksen koventamisperusteita ovat rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai niihin rinnastettavissa oleva asia. Koventamisperustetta sovelletaan kaikkiin rikoksiin.

Oikeusministeriön mukaan selvitykset osoittavat, että erityisesti julkisuudessa toimiviin naisiin kohdistuu heidän sukupuoleensa kohdistuvaa vihaa ja seksuaalissävytteistä vihapuhetta. Lakimuutoksen on tarkoitus astua voimaan ensi syksynä.

SUOSITUIMMAT