Hälyttävä tutkimustulos: Vain muutaman marihuanasätkän polttaminen teininä voi vahingoittaa aivoja


Suomessa kannabis luokitellaan laittomaksi aineeksi, kun taas esimerkiksi Uruguayssa, Kanadassa ja useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa sen viihdekäyttö on laillistettu jo vuosia sitten.

Kannabista on yleisesti pidetty vähemmän haitallisena kuin muita huumaavia aineita ja sillä on todettu olevan jopa positiivisia lääkinnällisiä vaikutuksia, mutta tuoreessa tutkimuksessa sen vähäisestäkin käyttämisestä on havaittu huolestuttavia haittavaikutuksia teineille.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa kävi ilmi, että jo muutaman marihuanasätkän polttaminen voi aiheuttaa vaurioita teinin aivoihin – heikentänen kognitiivisia toimintoja.

Kannabista käyttäneille nuorille ja heidän sisaruksilleen tehdyssä vertaistutkimuksessa todettiin, että aivoissa havaittuja muutoksia ei voitu selittää pelkästään perinnöllisillä tai ympäristön vaikutuksilla. Kannabista käyttäneillä nuorilla oli ongelmia etenkin verbaalisen muistamisen kanssa – heillä oli vaikeuksia muistaa kuulemiaan tai lukemiaan asioita.

Tutkimusta johtanut Coloradon yliopiston professori ja psykiatri Jarrod Ellingson seurasi ryhmänsä kanssa kahdessa eri vaiheessa 1 192 teiniä 596 perheestä, jotka asuivat Denverissä ja San Diegossa. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa teinit olivat 17-vuotiaita ja toisessa vaiheessa 24-vuotiaita.

Ellingsonin mukaan kannabiksen haittavaikutuksia kehittyville aivoille täytyy selvittää vielä laajemmin, mutta hänen ryhmänsä havaitsemat tulokset tulevat toimimaan käyttökelpoisena pohjana seuraaville tutkimuksille.

Lähde: Daily Mail

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT