Hoidetuistakin ihmisistä kaksi kymmenestä kuolee – Suomen luonnossa vaanii bakteeri, mutta siltä pitää osata suojautua


Jäykkäkouristus eli tetanus on hermostoon vaikuttava vakava tauti, joka aiheuttaa kivuliaita lihaskouristuksia. Tautia voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla, joten on tärkeää ylläpitää rokotussuojaa koko elämän ajan.

Jäykkäkouristusrokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuisten tulee itse huolehtia jäykkäkouristusrokotuksensa voimassaolosta. Moni unohtaa asian.

Jäykkäkouristussuojaa tulisi tehostaa rokotteella 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Lisäksi yli 65-vuotiaat saavat rokotteen 10 vuoden välein. Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta.

Bakteeri piilee maaperässä

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Jäykkäkouristuksen riski kannattaa huomioida esimerkiksi ulkoillessa, puutarhatöissä ja mökkeillessä, ja pitää oma rokotussuoja aina voimassa.

Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Myös palo- ja paleltumavammoihin voi liittyä jäykkäkouristuksen riski. 

Ei pinnallista seuraa vaan tosirakkautta? Lataa suomalainen deittipalvelu Valo tästä

On tärkeää puhdistaa kaikki haavat huolellisesti. Syvät ja repaleiset haavat on hyvä näyttää terveydenhuollossa. Haavan hoidon yhteydessä lääkäri arvioi, onko tarpeen antaa ylimääräinen jäykkäkouristustehoste, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli 10 vuotta. 

-Rokotteiden synnyttämät vasta-aineet ehkäisevät bakteerin tuottaman myrkyn kiinnittymisen hermostoon. Taudilta voi suojautua vain ottamalla itse rokotteen, sillä jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen. Säännöllisellä rokottamisella vasta-ainetaso pysyy riittävän korkealla, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen.

Jos tauti puhkeaa, sen hoitaminen on erittäin tärkeää, sillä hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan. Tautia hoidetaan antibiootilla ja vasta-aineella. Lisäksi potilas joutuu usein tehohoitoon. Hoidetuistakin potilaista kaksi kymmenestä menehtyy. 

Korkean rokotuskattavuuden ja hyvän hygieniatason vuoksi jäykkäkouristus on Suomessa hyvin harvinainen, ja tapauksia todetaan yleensä 1–2 vuodessa. 

Ei pinnallista seuraa vaan tosirakkautta? Lataa suomalainen deittipalvelu Valo tästä

SUOSITUIMMAT